Előválasztási hajrá észtekkel és holtversennyel
2015. április 15. írta: ketturepolainen007

Előválasztási hajrá észtekkel és holtversennyel

Már múlt héten elkezdődött az előválasztás Finnországban. Ennek lényege, hogy akik előreláthatólag nem tudnak majd elmenni szavazni április 19-én, azok bárhol leadhassák voksukat. Ezzel elsősorban vidéken élnek és elsősorban a nyugdíjasok. A fiatalok döntő többségben az utolsó pillanatra odázzák el a szavazást.

Észtek, kommunista munkások, munkátlan kommunisták

Eközben egymást érik a nyilvános viták, a kisebb botrányok. A Centrum párt és a szociáldemokraták kampányanyaguk egy részét Észtországban készíttették el, miközben finn munkahelyekről ígérgetnek. Ez elég nagy blama, de sajnos nem újdonság. A finn hadsereg és rendőrség egyenruháit is Észtországban varratják, a Finnair is oda költöztette a kiszolgáló egységeit. Szegény észtek közben az alkohol adókulcsának emelésén gondolkoznak, biztos bosszúból, amiért a Nemzeti Koalíció az adórendszerüket is át kívánja ültetni Finnországba. Mi lesz így a finnek alkoholbeszerző túráival?

Külön csemege volt a kispártok televíziós vitája április 13-án. A Függetlenség párt, a Kommunista párt, a Munkáspárt, a Kommunista Munkáspárt, a Változás 2011 és a Kalózpárt, valamint az összesen öt jelöltet kiállítani képes A Szegényekért párt vezetői csaptak össze a bizonytalan szavazók kegyeiért. Ezek közül egyik sem ért el egy százaléknál magasabb szavazati arányt a legutóbbi választásokon.

Jobb és bal holtversenyben

1428901467729.jpg

A jelenlegi választási előrejelzések nagy versenyt jósolnak a második helyért. Miközben a Centrum párt támogatottsága 23 százalékra csökkent, a Nemzeti Koalíció és az SDP egyaránt 17 százalékra kapaszkodtak fel. Mögöttük szorosan loholnak az Igazi Finnek, jelenleg 16,2 százalékos támogatottsággal. A zöldek és a Baloldali szövetség 8-9 százalék között teljesít, míg a kereszténydemokraták, a Svéd Nyelvűek Pártja öt százalék alatt maradnak. A fentebb említett vitaműsor szereplői együttesen 1,9 százalékot kapnak majd vasárnap.

A választási részvételi arány 69 százalékosra várható, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka nem tudja, kire szavazzon. Nagy a verseny, amelyben minden bizonnyal a szavazókörök utolsó helyezettjeire leadott voksok jelentik majd a mérleg nyelvét.

Egyéni és listás, meg akit a gép kidob

Ez úgy lehetséges, hogy a finn választási rendszer egy furcsa egyvelege az egyéni és listás szavazásnak. Egy szavazókörzetben egy párt kiállít több jelöltet, akár tizet. A szavazó kiválasztja a szavazókörzetében állított jelöltek közül a számára legszimpatikusabb személyt és annak a számát ráírja a szavazólapra. Ez idáig teljesen egyéni szavazás, legalábbis a választópolgár gondolhatja, hogy személyre szavaz. Azonban a választókörzetben összeadják az adott párt összes jelöltjére leadott szavazatot, amit összevetnek más pártok eredményével. Ez megmutatja, hogy melyik párt hány képviselöt küldhet a parlamentbe abból a körzetből. Ha ez például három, akkor a párt három legtöbb szavazatot kapott jelöltje jut az Eduskuntába.

A választást segítik a különféle sajtótermékekben és online elérhető “választási gépek”, erről itt lehet olvasni. Csodálatos, hogy mennyire kiváló manipulatív eszköz, hiszen már a kérdésfeltevéssel terelgetik a választópolgárt egyik vagy másik párt irányába. Akik kitöltik, hümmentenek egyet, majd leteszik a voksukat feltehetően arra az erőre, akikre már a nagyapjuk is szavazott.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr717368650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veikko 2015.04.15. 13:05:23

Moi,

anteeksi, että kirjoitan suomeksi. Kuten varmaan tiedätkin, Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa ja tulokset lasketaan D'Hondtin menetelmällä Kukin ehdokas saa vertailuluvun, joiden perusteella ehdokas pääsee tai ei pääse eduskuntaan.
Ehkä on parempi etten itse selosta enempää. :)
fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4

Bloggausintoa! Mitä puoluetta veikkaat kakkoseksi? :)

ketturepolainen007 2015.04.15. 14:25:07

@Veikko: Moi Veikko!

Kiitoksia linkistä. Yritin mahdollisimman yksinkertaisesti selittää asian kirjoituksessani myös verrattuna Unkarin järjestelmään, jotta lukijat saisivat käsityksen äänestystavasta. Hienoa, että luetaan nämä juttuni.

Mielestäni SDP pääsee nyt kakkoseksi, koska he ovat hyvin onnistuneesti siirsivät hallitsevan hallituksen virheitä Kokoomuksen niskaan. Mutta Antti Rinne ja hänen puolivahingossa annetut haastattelut ja heitetyt ideat voivat tätä tulosta mielestäni vaarantaa. Sen lisäksi Kokoomus on tehnyt "leikkauslistoista" muoti-ilmiön ja selvästi sitä kisaa he voittaisivat.

Veikko 2015.04.15. 15:29:26

@ketturepolainen007: Moi!

juu, päädyin blogiisi sattumalta, kun etsin netistä, mitä perussuomalaisista kirjoitetaan Unkarissa. Blogisi kyllä oli parasta ja osuvinta mitä löysin. :)
Minua hieman häiritsee, että perussuomalaiset rinnastetaan helposti Jobbik-puolueeseen ja että perussuomalaiset käännetään monesti termillä "Igazi Finnek". Tämä olisi suomeksi ehkä mieluimmin aitosuomalaiset tai tosisuomalaiset, perussuomalainen on ehkäpä tavallinen suomalainen, ilman mitään sen erityisempää tehostusta. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään persujen puolustuspuhe. :) Ei ole lempparipuolueitani.

Näkisiin mieluimmin kakkosena joko SDP:n tai kokoomuksen kuin perussuomalaiset. Kisa tulee olemaan tiukka, mikä tahansa kolmesta saattaa olla toinen. Kokoomus voi olla kakkonen, sillä sen kannattajat lähtävät perinteisesti ahkerammin vaaliuurnille varsinaisena vaalipäivänä.

Nyt blogissa on jo kolme kommenttia. :-)

ketturepolainen007 2015.04.15. 20:19:09

@Veikko: Moi! Perussuomalaisten nimi on käännätty suoraan puolueen englanninkielisestä nimestä, ja se on True Finns. Olet oikeassa, ei se Igaz tai Igazi ole sopivin sana. Muutamat käyttävät Bázis sanan, mutta mielestä paras nimi unkariksi olisi 'Az Átlagfinnek pártja', eli keskivertosuomalaisten puolue.

Näyttää siltä, että on pakko perustaa kolmen puolueen hallitus, ja sitä voi tehdä vaikka kolmannen ja neljännenkin kanssa. Kysymys: onko mielestäsi PS "hallituskelpoinen" puolue mielestäsi (mukaan lukien kansainvälisiä vaikutuksia - sillä PS on EU-kriittinen ja Soini ulkoasianministerinä ei antaisi hyvää kuvaa aikaisemmin EU-myönteisyydestään tutusta maasta).

Veikko 2015.04.15. 21:34:47

@ketturepolainen007: Hei!

Kiitos kysymästä, naputtelen tabletilla muutaman rivin, ennen kuin nukahdan. :)

Käsittääkseni edelleen Suomen ulkopolitiikkaa johtaa presidentti. Toisaalta pääministeri edustaa maata EU:n huippukokouksessa, ja kolmanneksi on vielä ulkoministeri. Tämä on jo vähän sekavaa näinkin. Nykyäänkin on säröjä ja eroja Suomen ulkopolitiikassa ( Stubb vs. Niinistö vs. Tuomioja).

Soini on varmaan pätevä ulkoministeriksi, on ollut ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, tietää paljon, osaa populismista huolimatta hommansa. Luulen, että jotta PS voisi saada ulkoministerin salkun, sen pitää olla vaaleissa kakkonen. En usko, että Soini ulkoministerinä olisi katastrofi. Varmaan tämä herättäisi kummeksuntaa ulkomailla, kuten ylipäätänsä PS:n mukanaolo hallituksessa. Mutta luulen, että nyt on niin kova paine ottaa PS hallitukseen ja se haluaa sinne itsekin, siten PS lienee hallituksessa.
süti beállítások módosítása