Három dudás egy csárdában
2015. május 20. írta: ketturepolainen007

Három dudás egy csárdában

Finnország kiesett az Eurovíziós dalfesztiválról, a jéghokiválogatott is elvérzett Csehországgal szemben, így most végre mindenki figyelhet arra, lesz-e három dudásból zenekar a Csárda a Kormányhoz műintézményben.

29474529.jpg

A három kormányzásban részt vevő párt – a Centrum, a Nemzeti Koalíció és a Finnek – delegáltjai különböző munkacsoportokban igyekeznek közös nevezőre jutni. A kormányprogram több elemét is kidolgozták az elmúlt másfél hét alatt. A kormány ünnepi helységeit magában foglaló Smolna nevű épületben folyamatosan zajlanak a megbeszélések, amelyeket a pártok vezetői sajtómegbeszélésekkel és néha a finn parlamentbe tett kirándulásokkal színesítenek.

Sikerült is az eltelt idő alatt a kormányprogram több szakaszát is formába önteni.

Az Uniónak újulni kell

Az új kormány egyértelműen az Unióban látja a helyét, azonban az integráció elmélyítését a jelenlegi felállásban és helyzetben nem látják időszerűnek. Itt egyértelműen a föderalista Alexander Stubb adott lejjebb igényeiből a Centrum és a Finnek javára. A következő finn kormány szerint Európának a versenyképesség javítására kellene koncentrálnia, ezzel javítva meggyengült világgazdasági és világpolitikai helyzetén. A kormányprogram a biogazdaságban, a zöld technológiákban és a nyersanyagok hatékonyabb újrafelhasználásában látja a kontinens fejlődésének jövőjét.

Az EU pénzügyi forrásait is az eddiginél jobban a gazdaság növekedésére, a tudás és a munkavállalók arányának javítására szeretnék fordítani. Vidékpártként a Centrum sikeresen beemelte a versenyképes mezőgazdaság igényét is a kormányprogramba, amelyet az EU-n keresztül is elő kell segíteni. El kívánják érni, hogy Finnország rossz földrajzi helyzetét és az lakosok négyzetkilométerre vetített alacsony arányát is vegyék figyelembe a támogatások során. A Finnek győzelemként értékelhetik, hogy az EU tagdíjak befizetései esetében az új kormány el kívánja érni, vegyék figyelembe az ország jelenlegi rossz helyzetét Brüsszelben.

Mindenki saját pénztárcájának kovácsa

Az új finn kormány a tagállamokhoz utalná a gazdaságpolitika kialakítását, azonban hatékonyabbá tenné és leegyszerűsítené a brüsszeli felügyeletet. Mindemellett Helsinki nem kívánja tovább növelni a részesedését a gazdasági mechanizmusban, és a további stabilizációs lépésekben való részvételről Finnország érdekei szempontjából döntenek majd.

Az gazdaság mellett a biztonsági együttműködés szempontjából is fontos Finnországnak az EU. Ezért meg kívánják erősíteni a közös biztonság- és védelmi stratégiát, amellyel kapcsolatban kiemelt fontosságú a védelmi ipar és a piacok közös fejlesztése. Ez a Patria hadiipari cég szempontjából érdekes, amely mostanában éppen eltünöben van. A finn hadsereg is elsősorban karbantartó feladatokkal bízza meg a szlovéniai páncélozott szállító járművek beszerezése körüli korrupciós botrányban érintett vállalatot.

A finnek természetesen nagy szigort kívánnak meg az jövendőbeli új tagok irányában. Szigort várnak el a Földközi-tengeren történő illegális bevándorlás megfékezése érdekében, egyben kiemelik, hogy a menekültek befogadása és elosztása kizárólag a tagállamok szabad felajánlásán alapulhat. A finn érdekeknek megfelelően a keleti szomszédság helyzetének javítása is kiemelt.

Haverok is meg nem is

A három párt természetesen a külpolitikában is azon kíván munkálkodni, hogy Finnország megerősítse helyét a nemzetközi politikában és megőrizze függetlenségét. Természetesen kiemelt a viszony Oroszországgal, így a szankciók közepette is. A papírba bekerült a transzatlanti kapcsolatok fontossága, de elenyésző az orosz kapcsolatok taglalása mellett, ami a problematika összetettségére utal. A választások során nagy hangsúlyt kapott NATO tagság szintén bekerült a közös dokumentumba úgy, hogy mind a Nemzeti Koalíció, mind a Finnek örülhessenek. Finnország együttműködik, fenntartja a lehetőséget a csatlakozásra, de katonailag független. Helsinki a jövőben sem kíván az általános hadkötelezettség gyakorlatától megválni.

Fontos kitétel, hogy az új kormány meg kívánja teremteni a törvényi kereteit a külföldi és a kiberhírszerzés előtt. Törvényben kívánják szabályozni a védelmi szempontból kiemelt ingatlanok vásárlását, megakadályozva a korábban nagy vihart kavart orosz ingatlanvásárlások megismétlődését. Törvényben kívánják szabályozni a kettős állampolgárságot is.

A kormány a fejlődő országok támogatásában át kívánja helyezni a hangsúlyt a helyi vállalkozások segítésére és az államok saját adóbevételeinek szélesítésére a korábbi segélyezés helyett. A Finnek bánatára az új formáció meg kívánja emelni a segélyezés mértékét az ENSZ által javasolt 0,7 százalékra, bár jelenleg ezekből az alapokból is farag Helsinki.

Sikerként könyvelheti el Stubb, hogy a külgazdaságban az új kormány tovább kívánja fejleszteni az ő személyes csemetéjét, a Team Finland koncepciót. Ennek lényege, hogy a nemzetközi piacokra törekvő finn vállalatokat segítsék különféle szolgáltatásokkal, hatékonyan, több minisztérium együttműködésében. Finnország a gazdasági helyzet javulását elsősorban az export növelésével kívánja javítani, eddig azonban a koncepció nem ért el látványos eredményeket vállalati források szerint.

Válogatós finnek

A bevándorlás kérdésében az új kormány továbbra is fent kívánja tartan azt a gyakorlatot, hogy az EU-n kívülről érkező munkavállalók esetében az alkalmazó cégnek bizonyítania kell, miért van szüksége épp arra a specialistára, aki nem az Unión belülről érkezik. Természetesen a munkavállalókra szükség van, és végre Helsinki is felismerte, hogy a finn fiatalok is könnyen másfelé veszik az irányt és nem kívánnak Finnországban élni. Nagy győzelem a Finnek számára, hogy bekerült a kormányprogramba, meg kell vizsgálni a bevándorlás valódi költségeit, milyen hatással van a finn gazdaságra. Az új kormány valamilyen módon szigorítani akar a bevándorlóknak nyújtott társadalombiztosítási feltételeken is, pedig az közel sem olyan bőkezű, mint pl. a brit szabályozás.

Az Európán kívülről érkezők gyorsabb elbírálásra számíthatnak, a letelepedést elősegítő tanfolyamokat hatékonyabbá teszik, a felsőoktatást pedig esetükben fizetőssé alakítják. Mivel a munkaerőre továbbra is szükség van, a letelepedést valamilyen adókedvezmény formájában kívánják segíteni.

Fűnyíró vagy sajtszeletelő?

A megszorítások kérdésében már nehezebb kialakítani az álláspontot. Mind a három párt máshonnan vágna és másoknak adna. A nagy általánosságokban – mint a növekedés biztosítása – mind a három vezető egyetért, azonban az út a célig nem világos.

Amíg folynak az egyezkedések, a pártok támogatottsága is alakul. A legnagyobb vesztes SDP tovább veszített támogatottságából, köszönhetően a vereség utáni mindenhol jellemző civakodásnak. A párton belüli repedések elsősorban a régi típusú szakszervezeti ág és a modernistább irányzat között jelentkeztek. Ezzel párhuzamosan a Finnek támogatottsága emelkedett. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a kormányra kerüléssel többen fel merik vállalni szimpátiájukat a jobboldali formáció iránt a felmérések során is, nem csak a szavazófülkében. A zöldek is erősödtek valamelyest, míg a Centrum és a Nemzeti Koalíció támogatottsága nem változott érdemlegesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr927475208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása