Miért nincs szükség alkotmánybíróságra Finnországban?
2019. július 31. írta: ketturepolainen007

Miért nincs szükség alkotmánybíróságra Finnországban?

1171579-259b84e9-4229-468b-b2f4-443c3b45ca74_s1430x0_q80_noupscale.jpg

Forrás: Viitala / Lännen Media Silja

Az elmúlt két hétben a magyar kormányzati kommunikáció és csatolt elemei új ellenséget találtak maguknak. Finnország egyszerre könnyü és nehéz célpont. Könnyü célpont, mert választási rendszere révén mindig koalíciós kormányai vannak, amelyekböl csak nagy ritkán marad ki baloldali párt, ezért minden nagyobb politikai tömörülés középre húzódik. A kompromisszumok mentén kialakított politizálás pedig sok baloldali elemet tartalmaz ebböl kifolyólag, erösíti a politikai korrektség jelenségét, amelyet épp lerombolni kíván a jelenlegi magyar vezetés – persze bevezetve egyúttal a saját számukra megfelelö értékrendet, ti. mit szabad mondani és mit nem. Könnyü célpont a nyelvrokonság megkérdöjelezése miatt is, ellenben nehéz célpont, mivel méretét jóval meghaladó világpolitikai  befolyással rendelkezik, emellett a nemzetközileg elfogadott standardok szerint jó helyen áll több mérésben is.

Egy olyan világban, ahol a legdemokratikusabb országok között megelpöen sok a királyság, a kormányzati kommunikáció nyilván nem tud mást felmutatni, mint strukturális különbségeket, amelyekben megtalálni véli a jogállam mibenlétét. Ilyen különbségek pedig nyilvánvalóan vannak.

Alkotmánybíróságok elsösorban olyan országokban vannak, amelyek egy totalitárius rendszerböl szabadultak fel, és megerösített intézményekkel kívánták a továbbiakban ezt elkerülni. Azonban a kulcs nyilván itt is a rendszerek tartalmi kitöltésében keresendö. Az alkotmánybíróságok gyakorolhatnak elözetes normakontrollt, azonban sok esetben csak utólagos ellenörzésre van lehetöség, amikor egy adott törvény átmegy a köztársasági elnök szüröjén is, és külön eljárásban kérik a szabályozás alkotmányellenes voltának kimondását. Az alkotmánymódosítással a normakontroll kikerülhetö, lényegében gumiszabállyá silányítva az adott állam alapköveként funkcionáló törvényt. A másik út az alkotmánybíróság személyi feltöltése. Jelenleg a Magyar Alkotmánybíróság 14 tagja közül csak 5 kapott kétpárt támogatást, 9 kizárólag egy part jelöltje, 2 nyíltan a jelenlegi kormányzó pártban politizált, többen korábbi konzervatív kormányok alatt betöltöttek fontosabb pozíciókat az államigazgatásban, és egytöl egyig konzervatív világnézetünek vallják magukat.

Finnországban a bíróságoknak mindig az Alkotmány szerint kell eljárniuk, amennyiben a vonatkozó törvény ellentétes azzal. Az Alkotmány szerinti müködést egy parlamenti bizottság vizsgálja. Az Alkotmányt felügyelö bizottság a munkáját nagyszámú szakértöi közremüködéssel végzi. Ennek egy jó példája a megyerendszer ismételt felállítása és az egészségügyi reformtervezet együttes vizsgálat volt 2017-ben és 2018-ban, amelyben vizsgálták az alkotmányosság mellett az EU jognak megfelelést is. Ebben az eljárásban több, mint 60 szakértöt hallgattak meg, majd elmeszelték a kezdeményezéseket. Mindezt kizárólag politikai jelöltek, kormánypárti többséggel.

Jelenleg a bizottságban a nagykoalíciónak köszönhetöen 11 kormánypárti és 6 ellenzéki képviselö ül. Közülük 4 jogász, 1 korábbi igazságügyi miniszter, 2 filozófia doktora, 1 társadalompolitikát hallgató diák, 2 rektor, 1 érettségivel rendelkezö újságíró, 1 biztonsági ör, 1 rajztanár, 1 társadalomtudományok doktora, 1 építömester, 1 társadalomtudományok mestere, 1 államigazgatás mestere, 1 szakápoló. Mint látható annak ellenére, hogy a tagság valóban tükrözi a parlamenti eröviszonyokat, emellett szélesen reprezentálja a társadalmat. A döntések minöségét a szakértökre széleskörüen támaszkodó munka biztosítja. Feladatai közé tartozik a törvénytervezetek vizsgálata alkotmányossági, illetve EU és nemzetközi szerödéseknek való megfelelés szempontjából, emellett ide tartoznak az állampolgársági, nyelvi és pártmüködési témák felügyelete, a kormánybeszámolók értékelése, a kormányt felügyelö kancellár, illetve a parlamenti jogi felügyeletét ellátó személy kinevezése, valamint Åland autonómiájának felügyelete.

2018-ban Finnországban is megvizsgálták az Alkotmánybíróság szükségességét éppen annak köszönhetöen, hogy nyíltan pártpolitikai delegáltakkal van a bizottság feltöltve. A 2019 májusában az Igazságügyminisztérium megbízásából elkészült jelentés, amelyet a Helsinki egyetem korábbi jogászprofesszora, Mikael Hidén készített el, nem talált semmilyen okot arra, hogy változtatni kellene a jelenlegi rendszeren.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr6314988154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boycie 2019.08.01. 11:46:07

Bla bla bla Soros-ügynök tetszik lenni?

Ha az Orbán féle "fasiszta diktatúra" egy az egyben lemásolná a finn rendszert akkor azonnal menne a balliberális örjöngés hogy fasiszta diktatúúúúra
és miért? Mert itt van egy párt amelynek nagy a támogatottsága és nem egymással ellentétes nézeteket valló bullshitter gittegyleteknek kell impotens (a saját karakteres programjaikat, amire a választóik szavaztak, a koalíciós kényszer miatt kiherélő) koalíciót alkotni. A németek elmúlt választási ciklusai jól mutatják hogy a sokpártos arányos választási rendszer gyakorlatilag a demokrácia halála és kvázi kormányzóképtelenséget eredményez (ezért is vesztette el a "nagykoalició" a szavazói jelentős részét és mentek együtt is 50% alá)
Ha van egy nagy párt amelyik egyedül is meg tudja valósítani a programját, akkor legalább a rá szavazók azt kapják amire szavaztak, a németeknél (és más sokpárti koalicióknál) meg gyakorlatilag mindenki elégedetlen, egyik párt programja sem tud megvalósulni. Marad a szüttyögés, a komoly proplémák nem kezelése, a gazdaság és társadalom lassú eróziója.

6.Lenin 2019.08.01. 11:57:51

"2018-ban Finnországban is megvizsgálták az Alkotmánybíróság szükségességét éppen annak köszönhetöen, hogy nyíltan pártpolitikai delegáltakkal van a bizottság feltöltve. A 2019 májusában az Igazságügyminisztérium megbízásából elkészült jelentés, amelyet a Helsinki egyetem korábbi jogászprofesszora, Mikael Hidén készített el, nem talált semmilyen okot arra, hogy változtatni kellene a jelenlegi rendszeren."

Ott ez rendben, Mo-on nincs rendben, ugyanis nem a magyar kormány támadja Finnországot, pont fordítva, a soros finn kormány szeretné ezt a kérdést Mo-on vizsgálni, elítélni.

A magyar kormány az idézetben foglaltakra ezt nevetségesnek tartja.
Ennyi a lényeg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 12:13:41

Azért mert a hagyományos LIBERÁLIS közfelfogás szerint zsarnokság, ha a népszuverenitás szervét felülbírálhatja egy másik, nem választott testület.

Így ahol ezeket az elveket alkalmazzák, sehol sincs se amerikai, se osztrák típusú alkotmánybíráskodás (ez a 2 főtípus). Esetleg van egy parlamenten BELÜLI ellenőrzés, de külső semmiképpen. A leginkább liberális Hollandiában pedig még ez sincs, sőt ott az alkotmány kifejezetten TILTJA az alkotmánybíráskodást.

Ebből is látszik a rendszer kétszínűsége.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 12:16:26

"alkotmánymódosítással a normakontroll kikerülhetö"

S ezzel mi a gond? Kinek legyen a joga az alkotmányozás, a népszuverenitás fő szervének vagy egy bíróságnak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 12:21:21

@6.Lenin:

A nagy liberálisok, Mertkell és bűntársai se tudták legyűrni a V4-eket és eleve Kelet-Európát. Ez még kevésbé fog menni a skandináv ultraliberálisoknak.

Majd mondanak 2 beszédet, alakítanak 5 bizottságot, azok tartanak 15 ülést svédasztalos kiszolgálással, aztán vége is az egésznek. Ha pedig valamelyik bizottsági tag megpróbál nyíltabban belénk kötni, gyorsan lerendezzük a túlbuzgó csinovnyikot. Pont.

Emmett Brown 2019.08.01. 12:32:50

Ha a finnek most egy az egyben átvennék a magyar rendszert, akkor ők tudnák normálisan működtetni.

Fordítva viszont a magyar elit pikkpakk képes lenne kiforgatni az ő eredményes rendszerüket, és nyomni ugyanazt ami most van.

6.Lenin 2019.08.01. 12:55:44

@Emmett Brown:

Szerintem azért tudnának működni ott, mert már megszokták, hogy szépen egymás közt elosztanak mindent, hatalmat, pozíciókat, pénzt. A népet meg szépen ebből a mutyiból kizárják.
Ez a koalíciós kormányzás titka. Aki borítana, azt kirekesztik örökre, vagy közlekedési balesetben elhunyásra kényszerítik.
ott mindig a bukása után lesz valaki korrupt, ami egyben a teljes politikai bukását is jelenti. Előtte ezért kussol minden oldal.
szép csendben megegyeznek a fő dolgokban.

Ezek az igazi ellensúlyok, ha pofázol, kicsinálunk. Minek ehhez bármilyen AB, meg hasonló faszságok.

Nem állsz be a sorba? Kicsinálunk. Ma ez az EU-ban az igazi ellensúly(nak) hitt politika. Most ebbe a gépezetbe Orbán homokot szórt.

Emmett Brown 2019.08.01. 13:14:58

@6.Lenin: nagyon szépen összefoglaltad Gyurcsány bukását :)

illetve a Fidesz működését is, hiszen teljesen nonszensz hogy egy kolis baráti társaság ennyire tömbszerűen megmaradva ekkora formális és informális hatalommal rendelkezzen 30 éven át.

Egyébként a finn miniszterelnök szülőfalujának az expolgármesterei/gyerekkori ismerősei közül van valaki a 3 leggazdagabb finn között?

sebesbal 2019.08.01. 13:24:26

Angliában sincs alkotmánybiróság, sőt, alkotmány se. Más rendszer, más szokásokkal. Ettől még sokkal demokratikusabb mint Mo, ott pl. agyon lehet szivatni a miniszterelnököt, nem kézi irányitással működik a parlament.

BrianZ 2019.08.01. 13:27:30

@Boycie: Ezt mind magadtól találtad ki? Én itt kijelentem, hogy megeszem az ingemet, főzve, ha valaha lesz olyan országunk (mondjuk 25 éven belül), mint a németeké! Erózió! B*szd meg, hogy eheted meg ezt a maszlagot, hogy a nyugati országok haldokolnak? Hány éves vagy? Mert ÉN ezt hallgatom 40 éve! Hogy ők majd eltűnnek és mi nagyok leszünk, mint Attila, István, Mátyás király idejében! Azok már MEGHALTAK! Mikor fog ez az ország az ötszáz éves álomból felébredni? Ezért húznak el innen a fiatalok és akinek esze van (ahogy én is) el is megy innen örökre! Nem vagyunk se különbek, se jobbak a Nyugatnál, és ők a sírban is százszor jobban fognak élni, mint mi, paraszt magyarok! Mert el kell végre ismerni: ez egy paraszt ország, földműves suttyók és tanulatlan barbárok országa!

6.Lenin 2019.08.01. 13:31:50

@Emmett Brown:

Szerintem így működnek az európai, és más koalíciós kormányok évtizedek óta. Ott akik írnának róla, repülnek, vagy megölik őket. akkor írhat, ha valakit ki kell csinálni.
Mástól, kitől tanulnák el ezt a módszert a fejletlenebb országok?

Csak a kezdeti szakaszban nem olyan kifinomult, hiszen gyakorlatlanok apolitikusok vagy bunkók hozzá.

Az ellenzék miként is működne Mo-on? Előre leosztják a pozíciókat, aztán a szavazóiknak muszáj lenne megszavazni az alkut. Csak bunkók, vagy túl éhesek a megegyezéshez, vagy nem bíznak meg egymásban, mert tudják, hogy mekkora gazemberek.
Nyugaton ez már bejáratott technológia volt eddig. Már ott is kezdenek erre rájönni az emberek.
Nincs új a Nap alatt, csak a módszerek finomodnak.
Szerintem.

Emmett Brown 2019.08.01. 13:48:37

@6.Lenin: tegyük fel hogy igazad van, és van egy tanulási folyamat. kár hogy Orbán ahelyett, hogy önmérsékletet tanulna (ne legyünk már annyira mohók) inkább arra jutott, hogy vonjuk ezt az egészet egy szűkebb körbe, ott majd nem lesz szivárgás. Pedig 13 év kormányon meg 16 ellenzékben azért elég idő lehetett volna erre. És még 15 évet betervezett magának...

Dürrenmatt már leírta a hatalom fizikai analógiáját. Kíváncsi vagyok mi hol szállunk ki ebből a modellből.

nemecsekerno_007 2019.08.01. 13:58:14

Mo.-on még elég sok mocsár van amit le kell csapolni. Nem lehet a jogállamiság mértéke az, hogy erről a békákat is megkérdezzük, esetleg bevesszük-e őket a kormányba...

6.Lenin 2019.08.01. 14:06:52

@Emmett Brown:

Egyet mindig elfelejtetek. A nyugati "demokráciák" évszázados előnyben vannak. ezek sok-sok hulla, forradalom, világ háborúk, gyarmatosítás, demokrácia export alatt alakultak ki, ahol van egy nemzeti tőkés réteg, akik ehhez a játékhoz a pénzt adják.

ezt a pénzt a nyugati koalíciós kormányokban résztvevő politikusok szépen el tudják osztani egymás közt.
A lényege, hogy bárki is van hatalmon, a nemzeti tőkés réteget hizlalja, akik visszaosztanak. Nem bonyolult folyamat.

ettől mi még távol vagyunk. nincs nemzeti tőkés réteg, csak lakájok voltak eddig, akik bagóért kiszolgáltak valakiket. ez látszik is az ellenzék hozzáállásán.
A Kormányén is.
Kell egy nemzeti tőkés réteg. az ellenzék szerint nem, mert ők kiszolgálni szeretnének valakiket, akik a hatalomba emelnék ezt a bandát, de képtelenek még egymással is szövetségre lépni, mert gazemberek. Az első alkalommal átvernék a másikat.
Nyugaton eddig ilyen nem volt.

Most viszont egy globális tőkés réteg szeretné felosztani a világot. Egy globális hatalom érdekében.

Most próbálják kicsinálni a nyugati nemzeti tőkés réteget (nyugati autógyárak, bankok, stb) Keletiekkel nincs gond, mert még nem is léteznek. Még a kezdeteknél kell kicsinálni őket.
ezért jön egy alkalmatlan tömegeket ránk ereszteni, legyűrni a vallásukat, kultúrájukat, gazdaságukat.
A padlóról már nem lesz felállás többé.

Mitől szarnak be leghamarább a politikusok? Rájuk hóznak egy szexuális zaklatást, vagy korrupció ügyet. Nyekk, aki nem támogatja a globális hatalmat.

ez zajlik most. Kiszolgálók, csepűrágók mindig voltak vannak, lesznek. Nem babra megy a játék. az emberi élet ma egyre értéktelenebb.
Szerintem.

Most, és itt zajlik előttünk, csak nyitott szemmel kell nézni ki a fejünkből.

nemecsekerno_007 2019.08.01. 14:07:16

@Emmett Brown: Orbán és rendszere addig működik amíg a gazdaságot rendben tartják/fejlesztik. Eddig elég jól állnak ebben (is)
Én is örülnék ha visszább vennének a harci szellemből de ha a 2002 utáni 8 éves elkúrás időszakát nézem, akkor már más a helyzet. Tartsák csak a hatalmat ameddig tudják...

Emmett Brown 2019.08.01. 14:18:17

@6.Lenin: az elméletedre egyébként pont Finnország a tökéletes cáfolat, akik egy gyarmatosított csóró országból törtek fel. Csak ott Nokia van/volt, nem 2Rule...

Emmett Brown 2019.08.01. 14:21:49

@nemecsekerno_007: csak remélhetjük, hogy a jelenlegi pörgés nem ugyanaz a Patyomkin buli mint amivel Fletó behúzta 2006-ot.

6.Lenin 2019.08.01. 14:29:19

@Emmett Brown:

Jól írtad, a Nokia csak volt. Vagy Volvó, csak volt. Venezuela, csak volt,
Német, francia autógyárak, csak voltak.
Európa lassan csak volt. Ma már a kelet a veszély, nem Európa.

Ezek a kis európai országok pillanatok alatt beállnak a sorba. EEÁ-ba.

ezek nem 1-2 év alatt lezajló folyamatok. Lassú, és gyilkos folyamatok, amiből nem lesz felállás.

Migráció a kezdet. Gazdaságilag, kultúrálisan a padlóra küld mindenkit.
Nincs gyökér, életképtelen lesz bármiyen erős fa is.

Nincs család, nemzet, csak szédelgő gyenge emberek. Velük gond nem lesz soha.
Finnország már nincs, csak papíron. Bármikor bedönthetnék, ha lenne kiket.

nemecsekerno_007 2019.08.01. 15:00:30

@6.Lenin: Jaja elég jól összeszedted. Annyi, hogy a nemzeti tőkések azért sokkal erősebbek nyugaton, ezek alkotják az erős, helyi KKV szektort ami a gazdaság gerince. A globális hatalommal szembe kell állni, mert szükség van globális fékekre, ellensúlyokra.

6.Lenin 2019.08.01. 15:05:08

@nemecsekerno_007:

Erről szól a ma. Lesz, aki behúzza a féket, vagy irány a szakadék, a globális hatalom. Soros agyalágyult ideológiája. Egy világ, egy hatalom, sok milliárd senki.

6.Lenin 2019.08.01. 15:09:32

sok milliárd senki, akiknek az lesz a legnagyobb gondja, ha pisilni kell, melyik klotyó ajtaján menjen be, nehogy kizárja a hatalom a jóból, mert fóbiás.

Emmett Brown 2019.08.01. 15:14:37

@6.Lenin: kiváló érvek az EEÁ mellett. Ugyanis ha ez igaz, valamint Orbánnak is igaza van, hogy az európai átlag Hans/Pierre/etc fasza kivan ezzel, akkor pont egy erős föderális állam közvetlenül erős felhatalmazással választott vezetővel+programmal tudna ez ellen fellépni.

Ő mégis a nemzetállamosdit erőlteti, ami kb ugyanúgy fog végződni, mint ahogy az itáliai városállamok mellett elment a világ anno.

jandera 2019.08.01. 16:03:43

@6.Lenin: Most ebbe a gépezetbe Orbán is beállt, még nagyobb eredményességgel.

6.Lenin 2019.08.01. 16:07:41

@Emmett Brown:

Ez nem biztos. Két lehetőség van, és szerintem Orbán is erre játszik. Nyilván a németek, és a franaciák is tudják, hogy kinek a bőrére megy a játék ( a nemzeti tőkések bőrére)
Vagy elfogadják, hogy nemzeti szinten erős gazdasági csoportok, megengednek egy bizonyos önállóságot, és lesz egy európai , erős ,nemzetállamok szövetsége, vagy beolvadnak, eltűnnek egy globális katlanban, ami nem Európa lesz. Nem ismerjük a háttérben zajló valódi egyezkedést, de a jelek szerint Orbánnak van befolyása a folyamatokra. Elkéstek, hamarább kellett volna őt elintézni.

Nehéz szabadulni a beidegződésektől. Ezzel küzd most a nyugat. szerintem ott is sokan érzik a vég leheletét. szerintem érzik, hogy Orbánnak igaza van, de féltik a felsőbbrendűségüket, egy szaros keleti falusi suttyó rájött a lényegre, és nekik kell utána menni? Felháborító.

De azért szép lassan mégis ez a lehetőség maradt nekik is, vagy vége, nekik is be kell állni a sorba.

A régi időkben is lehettek más megoldásra is tippek, de ma már nincs meg a nyomuk. Lehet, hogy 100 év múlva ennek is eltörlik minden nyomát.
Jó megoldás született akkor?
Jó megoldás fog születni most?
Létezik jó megoldás?

Az úton mindig végig kell menni. Az út vége pedig előre soha nem tudható.

Mellesleg egy erős nemzetállamokból álló európai szövetségnek én sem lennék az ellensége, de nem a Dobrev féle EEÁ-nak. egy globális hatalmat kiszolgáló szolgák gyülekezetének.

ZebuLon 2019.08.01. 16:17:42

A finn eu-elnökség kezdte a leckéztetést. A magyar kormány csak finn miniszterelnök demokrácia számonkérő felcsattanására válaszolt. Most meg nálunk egyesek úgy állítják be, mintha Orbánék kezdték volna a finneken számonkérni a dolgokat.

hhh. 2019.08.01. 16:22:47

Nem értem ezt a cikket. Finnország működik, pedig nincs alkotmánybíróság? Meg Jukka-Pekka megmondta a Zegyetemről, hogy nem is kell?
Az egész dolog a "jogállamiságról", mint fogalomról szól: ki és milyen alapon dönti el, ha veszélyben a jogállamiság.
Magyarország ilyen alapon teljes joggal aggódik a finn jogállamiság miatt, hiszen alapvető kontroll intézmények hiányoznak az ottani rendszerből.

Emmett Brown 2019.08.01. 16:35:08

@6.Lenin: az erős nemzetállamok szövetsége jól hangzik egyesek szerint, de igazából nincss értelme, már az "erős" részén elbukik a dolog. az egyetlen erősnek mondható kis méretű ország az Izrael, amiből itt KKE-ban gazdálkodni lehet, abból nem lesz "erő" soha a büdös életben (egy Monarchia nagyságú képződményből lehetett volna, de az meg nem nemzeti). Ha Soros komolyan gondolná amit neki tulajdonítanak, akkor pikkpakk nyomná át az akaratát a pénz-paripa-fegyver kombóval.

ezért ez a megközelítés az általad felvázolt problémára nem jelenthet megoldást, ugyanis nem versenyképes méretben, illetve az egység hiánya miatt könnyen bomlasztható/szalámizható.

Ez csak arra jó, hogy mindenkinek meglegyen a saját szemétdombja, ahol ő a faszagyerek, de ha tényleg ezt a problémát ilyen súlyosan látod, akkor erre az egyetlen épkézláb válasz egy egységes tradicionalista alapokon nyugvó közös Európa.

Amihez kell egy "Károly Róbert", hogy a kiskirályokat a helyükre tegye. De Orbán a Csákmáté szerepben tetszeleg egyelőre...

6.Lenin 2019.08.01. 16:43:25

@Emmett Brown:

Nem érted, hogy mit jelent a nemzet, nemzeti
nem érted, hogy mit jelent az "erős"

Te is abban gondolkodol, hogy legyen egy központ ( a magukat kiválasztottak) és legyenek, akik kiszolgálják őket.

Nem tudsz ezektől szabadulni. Nem vagy egyedül, sajnos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 16:45:55

@sebesbal:

Minden országban van alkotmány, Angliában is. Ami nincs, az ÍROTT ALKOTMÁNY.

morph on deer 2019.08.01. 16:54:09

@Emmett Brown:
Ahogy most már mellettünk is, - a látszat ellenére ez már zajlik.
Ez még csak nem is a potemkin diszletvilág, ez egy piramisjáték, ahol egyre nagyobb összegeket kell előrángatni innen-onnan, hogy a látszat megmaradjon. Csak nézz körül, hogy mekkora adósságokkal úszunk, egyre messzebb, egyre jobban belekeveredve a trutymóba, miközben minden csak “lesz”, de az valami rettenetese fasza dolog lesz, egész Európa minket fog irigyelni, stb.

Eközben Európa DNS-e szisztematikusan rabolja le a köznépet, bármiről legyen is szó. Ennek a méretét érzékelteti például a vizes vébé kapcsán született hír, ami csak egy élmény a sok közül, de a hajad égnek áll már ettől is:

index.hu/sport/2019/07/31/kvangdzsu_vizes_vilagbajnoksag_legsikeresebb_fina-elnok/

Emmett Brown 2019.08.01. 17:12:11

@6.Lenin: akkor mit jelent az hogy erős?

6.Lenin 2019.08.01. 17:30:01

@Emmett Brown:

Mondjuk, egy EEÁ-ban vannak, amik a nemzetállamokra tartoznak, és vannak, amik a szövetségre, egy közös ügy. Egy nemzetállam esetében elég, ha a saját ügyeit képes megoldani, hogy ne szövetségi szinten kelljen vele tökölni. Ehhez kell egy bizony képesség (erő) a saját lábon álláshoz, pl.

Mellesleg a világot az érdekek irányítják, nem a mesék, mint pl jogállam, szabadság, liberalizmus stb.
Ezek arra szolgálnak, hogy eltakarják az igazi érdekeket. A mesével etetik meg a ......t.
Természetesen szövetségi szinten az "erős" ennél több. A tagok ugyan azt tartsák annak. Ott már nem lehetnek "egyéni" érdekek.

Ha a szövetség erejét a tagok gyengesége jelentené, akkor az nem szövetség, mint most az EU. A szövetség vezetése nem zsarolhatja a tagokat, igaz, a tagok sem, de harcolhatnak az egyenrangúságért, de egy szövetségben erre nem kellene, hogy szükség legyen.

Egy család is akkor erős, ha a gyerekek is képesek a saját lábon megállni.

Gondolom te az erős alatt azt értetted, hogy az mások felé irányulhat, hogy mások fölé helyezze magát valamelyik . Mert eddig a gyakorlatban ezt jelentették az izmusok. És te ezekben hiszel.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.01. 17:32:51

@nemecsekerno_007: ernőke!Mondtam már,hogy ne kommentelj füvezés közben!:))

Emmett Brown 2019.08.01. 18:22:38

@6.Lenin: eddig a történelem során az erős MINDIG azt jelentette, hogy valakivel szemben, valaki irányában vagy esetleg valami ellenében erős valaki/valami.

Az eddigi kommunikáció azt sulykolta, hogy mi Brüsszel ellenében vagyunk erősek, nekünk ne diktáljanak, csak küldjék a lóvét oszt' jónapot, majd mi tudjuk hogy mit csinálunk.

Itthon megy a papolás az erős nemzetállamokról, miközben helyi szinten a Fidesz olyan központosítást hajt végre, hogy ha Brüsszel csak a hatodát próbálná meg, akkor vég nélkül masírozna a Békemenet, illetve Kovács Zoli naponta füstölne el egy billentyűzetet.

Szóval még ha Orbánnak és neked igazatok van, ez a hozzáállás akkor sem produktív/proaktív/problémamegoldó centrikus, hanem mezei kicsinyes szarkavarás/helyezkedés Júdáspénzért a javából.

6.Lenin 2019.08.01. 18:27:20

@Emmett Brown:

Akkor jól gondoltam, hogy tévúton jársz. Bevetted, amit neked szántak.
Ebben se vagy egyedül, sajnos. A te dolgod.
Én csak leírtam a saját véleményem, nem akarlak meggyőzni, hogy fogadd el.

Emmett Brown 2019.08.01. 18:38:36

@6.Lenin: ezt kedvelem benned, amint felsülsz egy topikban, egyből jön a lenéző paternalista műsajnálkozás.

Attilajukkaja 2019.08.01. 19:00:42

@MAXVAL bircaman közíró:
"Minden országban van alkotmány"
Magyarországnak nincs.

6.Lenin 2019.08.01. 19:06:35

@Emmett Brown:

Miben sültem fel? Abban, hogy leírtam a véleményem, és te semmit nem cáfoltál belőle, ez lenne a felsülésem? Észnél vagy?

Attilajukkaja 2019.08.01. 19:08:48

@MAXVAL bircaman közíró:
"De van, mindig volt."
Sajnos már nincs, csak egy önkényesen, az emberek jóváhagyása nélküli, felpántlikázott, gránit szilárdságú Alaptörvény, ami nem egyenértékű egy alkotmánnyal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 19:10:49

@Attilajukkaja:

Abszurd állítás.

1. Alaptörvény = alkotmány.

2. Még ha önkényesen lett volna megváltoztatva, akkor is alkotmány lenne.

3. Nem lehet önkényesen, az emberek jóváhghagyása nélkül megváltoztatva.

morph on deer 2019.08.01. 19:17:10

@6.Lenin:
“...abban gondolkodol, hogy legyen egy központ ( a magukat kiválasztottak) és legyenek, akik kiszolgálják őket.“

Mint ahogy te is, de még orbán is!

Csak szerinte azt a “központot” neki kell meghatároznia, a kováltságosokat neki kell kiválasztania, és mindenki más szolgálja ki őfőméltóságát!

Neki MOST SEM a rendszerrel, vagy a központosított Európával van baja per se, hanem azzal, hogy azt mások vezetik, nem ő. Ő nagyon jól érezné magát a föderális Európa első embereként, nyugodj meg! (Nem kéne repülőutakat lejmolnia, például..)

Ne tévedj, most sem a kereszténységet meg a nemzetet próbálja védelmezni mindenáron, hanem a saját vadászterületét, ahol az övé KELL, hogy legyen/maradjon a totális kontroll és hatalom, hogy tetszés szerint uralkodhasson, mindenfajta ellenőrzés nélkül!

Ez van leöntve nemzetiszínű mázzal, hogy az egyszerű(bb) gondolkodású állampolgár lenyelje a békát, megpakolva nagy adag “keresztényi” bullshittel, hogy az istenfélőket is kordában lehessen tartani, - és máris megvan a törvényhozási többség, ahonnan már nincs semmilyen határ...

Na ez az, ami itt történik.
Bár szerintem ezt te is pontosan tudod, csak mivel manapság már nem lehetsz egyéb, mint libsibolsisorosbérenc, ha véletlenül bírálni mernéd a vezért, - az meg ki akar lenni, nem igaz?
Szóval lehet ezt polírozni, de ez még mindig nem egyéb, mint orbán cezaromán hatalmi “harca” (Sein Kampf?), a többi csak a szükséges körítés.
(Ami nöm kolbászból van, ugye)

Attilajukkaja 2019.08.01. 19:22:33

@MAXVAL bircaman közíró:
"1. Alaptörvény = alkotmány."
Az Alkotmányt egy normális, demokratikus országban megszavaztatják a néppel. Orbán tudta, hogy ez bukta lenne, ezért firnyákos módon átkeresztelte Alaptörvénynek. Különben mi szüksége lett volna erre az átnevezésre?

"ha önkényesen lett volna megváltoztatva, akkor is alkotmány lenne"
De nem az lett, csak egy Alaptörvény. Nem véletlenül!

Emmett Brown 2019.08.01. 19:23:36

@6.Lenin: nem tűnt fel, hogy nem a véleményeddel vitatkoztam?

Hanem azzal, hogy a véleményedből más dolog (pont az ellenkezője) következik mint ahogy te (meg a fidesz) azt gondolod. És azt, hogy egy elfojtott DK-s vagy, azt nem bírod elviselni.

6.Lenin 2019.08.01. 19:23:52

@morph on deer:

Bocs, az első két sor után abbahagytam.

Idézz valamiből, ahonnan ezeket megállapítottad. Agyalágyult DK-s duma nem érdekel.

Emmett Brown 2019.08.01. 19:29:14

@6.Lenin: az első két sort tőled idézi :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 19:33:50

@Attilajukkaja:

Soroljam hány országban nincs népszavazással megerősített alkotmány?

Orbán simán megszavazhattatta voln a a néppel, simán hert volna. Egyszerűen nincs ilyen jogi kényszer a magyar alkotmányjogban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 19:35:10

@Attilajukkaja:

Az "alaptörvény" az alkotmány neve. A korábbi alkotmány meve ,meg "1949. évi XX. tv." volt.

törppicur 2019.08.01. 19:37:48

@Attilajukkaja: mi az, amit Orbán nem tudott többséggel megszavaztatni?Miért pont az Alaptörvényt ne sikerült volna?

6.Lenin 2019.08.01. 19:42:16

@Emmett Brown:

Ez 1re jobb, én DK-s? Majdnem leestem a székről. Megnyugtatlak, hogy Fideszes se vagyok annak ellenére, hogy őket támogatom, mivel nem látok jobbakat. De ez most mellékes.

a véleményemet abból alakítottam, amit eddig ebben a témában olvastam, láttam, minden felelhető oldalról, amihez hozzáfértem.

a másik fontosabb dolog. Én soha nem a propaganda szövegre koncentrálok (a Fideszére sem), hanem mi lehet mögöttük.

Arra ugyanis még zsenge kiscsikó koromban rájöttem, nem az a lényeg, amit soxor kimondanak, hanem, hogy azt miért is mondhatják, mit is szeretnének vele álcázni. Főleg a politikában.

De konkretizáljuk a dolgot.

Egy rakat világszervezet foglalkozik a migráció kérdéséről, annak humanitárius kötelezettségéről, ami minden civilizált ember, kormány feladata lenne.

Akkor miért embercsempészeken keresztűl
, fizetve vagyonokat nekik, kell sokaknak ezer kilométereket, úttalan -utakon bejárniuk, miközben gyerekek, nők halnak meg, miért így?

Nincsenek járműveik, embereik a gazdag országoknak, hogy értük menjenek, és a helyszínre vigyék őket?
Miért amúgy is szegényebb országoknak kell nagy anyagi áldozatok, politikai zűrzavarok árán velük baszakodni?

Miféle szándék van e mögött? Miért fő cél Európa? Amikor kimutatják, hogy már most, ennyien feléltük a tartalékainkat. Miért kellenek ehhez még milliók, akik csak fokoznák Európa lehetőségeinek a még hamarabbi felélését?
Nem azért van mindez, mert a cél, amiről előtte írtam?

Cáfold meg, elfogadom, ha találsz rá logikus magyarázatot.

6.Lenin 2019.08.01. 19:45:00

@Emmett Brown:

Tudom, de láttam a szándékot is mögötte. amit a további néhány sor igazolt is. Nem olvastam az egészet végig.

morph on deer 2019.08.01. 20:04:07

@MAXVAL bircaman közíró:
“3. Nem lehet önkényesen, az emberek jóváhghagyása nélkül megváltoztatva.”

Na most akármelyik változatára is gondoltál a mondatnak, akkor sem stimmel!

Nem véletlenül nevezték el alaptörvénynek alkotmány helyett, a kettő NEM ugyanaz!
Ez egy egypárti fércmű, - nem, a KDMP nem egy másik párt, - amit maguk az összetákolói is rendre semmibe vesznek, és a mai napig is tetszés szerint farigcsálnak, amíg teljesen meg nem felel a céljaiknak!

Az “emberek” jóváhagyása alatt ugye azt a pár millió orbánhitű szerencsétlent érted, akiknek teljesen mindegy, hogy mekkora marhaságokat is mond viktorunk, ő az istenfasza, ha törik, ha szakad? Na meg a néhány százezer külhoni balga lelket, akik rendre a más szerszámával verik a csalánt, mert az úgy “nemzetthy”..?

Mert ha nem tudnád, van még a határokon belül vagy 6-7 milliónyi magyar, akinek a véleményét a vak komondor sem kérdezte, most képzeld!

Az ország nevét megváltoztatták, önhatalmúlag! Ki kérdezte erről meg az “embereket”?

És most ne meséld el, kérlek, hogy “de felhatalmazást adtak”, mert az alkotmányozásról egy hang nem volt a választási kampányban, de még ha lett volna sem fair.
A szükséges megoldás egy népszavazás lett volna, ami ezügyben - valahogy - elmaradt, míg harmadrangú ügyekben rendre sikerült megtartani, érdekes módon!

Így aztán minimum kérdéses a legitimációja, csakúgy, mint az államvallás, meg a köré kitalált legendárium a teljes populációra történő ráerőltetésének, hogy csak pár dolgot említsek, de vigasztaljon, hogy ez sem tart örökké!

Ha szerencséd van, még talán azt is megérheted, hogy a Magyar Köztársaságnak lesz újra Alkotmánya, ki tudja? Én mindenesetre optimista vagyok.

morph on deer 2019.08.01. 20:07:26

@6.Lenin:
“Agyalágyult DK-s duma nem érdekel.”
:)
Nocsak!
És azt honnan tudod, hogy az milyen, mesélj? Csak nem vagy véletlenül closet DK-s? XD)

Belzebubo 2019.08.01. 20:08:59

@6.Lenin: az erős nemzetekből már láttunk példát, legutóbb azt, ahogy a románok eljártak Mo-gal szemben. A következő az ukrán nyelvtörvénnyel lesz kapcsolatos...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 20:11:04

@morph on deer:

Az emberek kérharmados felhatalmazást adtak a Fidesznek, ez alkotmányozó hatalom.

morph on deer 2019.08.01. 20:13:04

@6.Lenin:
“láttam a szándékot is mögötte”

Ami az volt, hogy felhívja a figyelmed némi önellentmondásra. Tudod attól, hogy kvázi homokba dugod a fejed, a probléma még él és virul, köszöni szépen.

6.Lenin 2019.08.01. 20:14:19

@morph on deer:

Nézd én meghallgatom Fletót is, és azt a hatalmas szellemi kapacitást ismerem nagyjából amelyik körül veszi. A szövegeiket is ismerem.
azt is tudni vélem, hogy te őket támogatod, és emléxem amikor először kezdtünk véleményt cserélni, és az utóbbi időkben szerintem sokat változtál, szerintem kurva rossz irányba, de ez nem az én gondom.
Igaz, hogy nem vagyok szakorvos, de ez a Feri esetében talán nem is szükséges.
Mind1.

6.Lenin 2019.08.01. 20:16:24

@morph on deer:

Ez így túl általános, vagy inkább semmit mondó. Nem tudok mit rá reagálni (nincs mire konkrétan)

morph on deer 2019.08.01. 20:19:32

@MAXVAL bircaman közíró:
“...ez alkotmányozó hatalom.”

Stimmel.
Csak éppen NEM alkotmányozásra kérte a felhatalmazást drága jó viktorunk, - valahogy biztos kiment a fejéből, hogy a Szájer ott vonatozik a gonosz Brüsszel irányába, és közben pötyögi az ájpedjén ezt a remekművet.
Nyilván így történhetett, ja.
Biztos pont ligameccs volt, vagy valami hasonló nemzetérdek...

6.Lenin 2019.08.01. 20:21:03

@Belzebubo:

Ők nem erős nemzetek, csak azt hiszik, mert aki mögöttük áll, az erősnek tűnik. Románia, Ukrajna gyenge nemzet.
Az úz völgyet is bebukták, a nyelvtörvénnyel meg várjuk ki a végét.
Ők ezzel pont a gyengeségüket mutatták ki.

morph on deer 2019.08.01. 20:25:46

@6.Lenin:
“Mind1”

Pontosan számolsz!
Amúgy annyi változott, hogy lekerültek a kesztyűk. De még csak puszta kéz van, egyelőre...

6.Lenin 2019.08.01. 20:37:23

@morph on deer:

Nézd, én elismerem, hogy nagy az étvágy a DK-ban. A Dobrev dobás be is jött (?) látszólag. Amennyivel emelkedett a DK, annyit bukott a többi párt.
Az előválasztáson már bebukták Olgát.
A DK-ban lehetséges max 20 %, több nincs. Ennél több hülye nincs az országban. A Momentum jó esetben felmehet 15%-ra, bennük sincs több.
A DK esetében még az is egy rossz, hogy esetleg1 ciklust vergődhet még, aztán már kihal a támogató réteg. A Momentumnál felnő az a réteg, akiknek még tetszik a balfaszkodás.
Természetesen ehhez az kell, hogy a többiek eltűnnek, és az ő szavazóik átmennek. Több nincs ezekben a pártokban.
Forradalomról álmodoztok? Aztán kikkel?
Szerintem most kéne eltávolodnod tőlük.

Emmett Brown 2019.08.01. 20:37:36

@6.Lenin: mondtam, hogy a véleményedet tiszteletben tartom, azt nem is kívántam cáfolni, kiindulópontnak tökéletesen megteszi, ebből simán le lehet vezetni, hogy miért a DK programja áll a legközelebb hozzád.

Szóval: ha van ez a kvázi világszintű migriösszeesküvés Európa ellen, és amire már számtalan polgár köztük Te is rádöbbent, akkor erre bizony a Föderalizáció a legjobb megoldás. Azt már eddig is láthattuk, hogy a "migriterelők" a jelenlegi struktúrában megállíthatatlanok, ugyanis migrielhárítás szempontjából Európa pont anniyra erős mint a leggyengébb láncszeme.

Ha VIktort ez valóban érdekli, és nem csak ócska kmapánytrükknek használta a hozzád hasonló éber emberek bizalmát/szavazatát akkor pont most kellene elkezdenie nyomatni a föderalizációt, mégpedig olyan feltételekkel, hogy kőkemény határvédelem például, akkor ezzel talán jutna valamire.
Ugyanis az "erős nemzetállamok" többek között azt is jelentik, hogyha mi esetleg valakit túl puhapöcsűnek találunk migriügyben, akkor mi sem pofázhatunk nekik, hiszen ők is egy "erős nemzetállam", ahol esetleg majd megjelennek az "üzenjük Budapestnek, hogy nekünk nem diktálhat" táblák.
Illetve közösen (600 millió emberrel, közös haderővel, közös kereskedelmi háborúval, stb) jóval nagyobb eséllyel lehetne labdába rúgni globálisan is, meg a migrik ellen is (ami meg Neked fontos kiemelten, ami abból is látszik, hogy folyamatosan egész Európát félted/véled hogy vége van/lesz, nemcsak a hazádat, szóval te értékalapon eléggé föderalista kellene legyél).
És a föderalizáció volt pont a kampánytémája a DKnak az ep választásokon. Én sem kedvelem őket összességében, de szigorúan a programok alapján ők voltak a legvállalhatóbbak az EP kampányban.

különvélemény 2019.08.01. 20:46:36

blablabla
Kamufékek, kamuegyensúlyok, ahogy a művelt illiberális mondaná.
Az USA-ban naponta 1000x sértenek alkotmányt, mégis az összes "transparency" NGO ott alakult, onnan szopja a pénzt, és oda nyal, és az USA a demokrácia csúcsa...

különvélemény 2019.08.01. 20:53:50

@különvélemény:
Az USA-ban az nyeri a pert, akinek több pénze van.
Az USA-ban pedofília vád alól is ki lehet bújni "peren kívüli megegyezéssel".
Az USA-ban nem jár ügyvédi költségtérítés az alperesnek, így a gazdag kivérezteti a szegényt.
Az USA-ban van civil forfeiture, ahol lefoglalják a tulajdonod, majd neked kell bizonyítanod, hogy nem bűncselekményből van.
Az USA-ban ha ...
És még sorolhatnám, mennyire antidemokratikus az USA, de persze orbán a diktátor, értjük az agymosó üzenetet.

6.Lenin 2019.08.01. 20:59:33

@Emmett Brown:

Pedig én inkább cáfolatot vártam, mint ezt a zagyvaságot. Bocs, de én teljesen másról írtam eddig. Szerintem vagy rosszul értelmezted, vagy nagyon rosszul fogalmaztam.

Orbán egy erős nemzet államok szövetségét szeretné (én is), ahol a tagállamok egyenjogú, egyenrangú felek. Az "erős" értelmezéséről már írtam.

A DK meg egy erős központi hatalmat, akiket a tagok kiszolgálnak teljes mértékben. Akik őket a hatalomba segíthetnék, hogy hűen kiszolgálhassák őket.

Szerintem olyan sok variáció nem is lehet, mert már annyira függenek a tagállamok egymástól. De a jelenlegi állapot szerintem senkinek sem jó. ezt a lezajlott választások világosan jelzik.

Még nagyon az elején vagyunk a változásoknak.

Szerintem az unió jelenlegi és a következő vezetése is érti, hogy Orbán miről is beszél. Nem amit kifelé kommunikálnak.

Majd a közeljövőben kiderül.

Nyilván a finneket szeretnék rávenni, hogy ítélkezzen Mo felett, vicces is lett volna ezzel a románoknak baszakodni. Nagy kabaré lett volna belőle.

A finneknél meg az a gáz, hogy olyasmit kérnek számon, ami nekik sincs, vagy sokkal jobban politika függő, mint nálunk.

Már Orbán is kijelentette, hogy nehéz lesz nevetés nélkül cáfolni a vádakat. De nem akarom elölről kezdeni az indoklást.
Persze, hogy most megszaporodnak majd a hasonló posztok, aztán majd csendben el is halnak, mint eddig soxor a hasonló kísérletek.

Ennyi van ebben a témában szerintem. Most inkább megnézem a Hírháttér-t. Sokkal érdekesebb lesz. Mindig a háttér az érdekesebb.

morph on deer 2019.08.01. 23:55:43

@6.Lenin:
“Szerintem most kéne eltávolodnod tőlük.”

Csupán egy dologban tévedsz: nekem semmi közöm a DK-hoz - sem. Meg máshoz sem. Ráadásul semmilyen érdek nem fűz semmilyen politikai formációhoz, sem így, sem úgy.

Én “csak” alapjaiban utálom ezt az egész mocskos színjátékot, ezt az egész mocskos bagázst, amelyik egy ennyire alávaló helyet csinált az országból!
Hogy maholnap szégyellni való, hogy magyar vagy, mert az egyet jelent a bunkósággal, a mutyizással, a menedékkérők éheztetésével, és egy suttyó miniszterelnökkel, akinek megállt az órája 1940-ben, és aki nem képes civilizált módon viselkedni sem...
Kézcsók, b+..! Siralmas.

Remélem Ursula legalább vitt magával kézfertőtlenítőt, a felcsúti bonvivánnal történő találkozás alkalmával, a cseppfertőzés kivédésére...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 05:39:55

@morph on deer:

Ahogy a 2138-as számú tv. módosítására se kértek felhatalmazást, sőt arra se, hogy X Béla államtitkár legyen.

Megsúgom neked: a kampány azt jelenti, az adott párt MINDENRE felhatalmazást kér, amire törvényes, alkotmányos joga van egy választást nyertes párton.

6.Lenin 2019.08.02. 08:57:53

@morph on deer:

Semmi gond, valahol leragadtál, és nem tudsz tovább lépni.
Nem tudom milyen környezetben lax, hogy ennyire befolyással van rád.

Engem jobban bánt, ha országokat bombáznak, embereket kényszerítenek menekülésre, agyalágyult emberek, önjelölt messiások agyament elméletei miatt.
amikor ártatlan, védekezésre képtelen gyerekeket/félig felnőtt embereket kényszerítenek nemük megváltoztatására, egy egész életre megnyomorítva, másokat kirekesztve, ha nem állnak ebbe a sorba.

De, ilyenek vagyunk, egyiknek ez fájhat, a másiknak az.
Azt elhiszem, hogy kellemetlen vállalni az agyalágyult Fletóhoz való ragaszkodást, nyíltan. Megértelek ebben.

Emmett Brown 2019.08.02. 09:01:20

@6.Lenin: nagyon szépen hangzik.

Gondolom akkor neked a Fidesz iskolaigazgató kinevező gyakorlata kifejezetten taszító, hiszen az nem szól másról, mint egy intenzív központosításról, ahol a felülről kinevezett nagyember dönt el mindent, és most már a közvetlen érintettek nem is véleményezhetik a központi döntést.

6.Lenin 2019.08.02. 09:18:39

@Emmett Brown:

Nem tudom miről írsz. Nem ismerek minden eltorzított esetet. Az utóbbi időben nagyon sok hamisított hírt olvashattunk. De tényleg van amivel én sem értek egyet. Pl az oktatásban.

az oktatásnak egy kézben szabadna maradnia, államiban. Csak ott lehetne mások által is üzemeltetett oktatás ahol van állami. Azonos tantervvel- persze amit egyeztettek sok fórumon, és amihez senki nem nyúlna kormányváltás esetén (tudom, hogy ez álom)

az egészségügy is valami hasonló elven működhetne. Kötelező állami feledat. A kötelező gépkocsi biztosításhoz hasonlóan. Kötelező fizetni egy hozzájárulást, amiért járna egy meghatározott szolgáltatás. Pluszban lehetne ezen felül magánbiztosítás is.

Elkerülhetnénk az örökös ugatást, hogy így-meg úgy, de mi megoldanánk, aztán mindig marad a szarban. Miközben a rendszerben lévők kilopják belőle a nagy részét.

Ilyen kérdéseket eddig nem is érintettünk, ezért is nem értem a mostani homályos utalásodat.
Sok apró részletkérdésben nem értek 1et a Fidesszel, ha ez téged megnyugtathat. De ezeket eddig nem is érintettük.

nemecsekerno_007 2019.08.02. 10:06:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem füvezek. Elég ha a ti kommentjeiteket olvasom...

Receptkötelessé kéne tenni a "ballib" blogokat...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 12:43:30

@nemecsekerno_007:

Nálam nem múlik el nap legalább tucatnyi ballib média megnézése nélkül. Kezdem az értelmesebbekkel, majd megyek lefelé. A végén a legalja szint, ott 100 %-osan garantált a röhögés, pl. Kolozsváros, Örülünk Vincent, Határátkelő, Balra Magyar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 12:47:19

@morph on deer:

Ursi örül, hogy megválasztották. Ehhez kellettek Orbán szavazatai. Ennyi az egész.

S Ursi tudja mi a dolga: aktát tologatni, demagóg beszédet mondani, zászlót fel- és levonni, koszorúzni, ha pedig valami baj van, akkor örökké ülésező bizottságot alakítani.

Az, hogy nem osztottak neki lapot komolyabb kérdésekben, azzal eleve tisztában van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 12:51:53

@6.Lenin:

A DK az új SZDSZ, csak kissé szetényebb tudással, viszont átvéve az SZDSZ összes negatívumát.

Teljesen oké, hogy a DK lett a legerősebb ellenzéki erő. Így biztos, hogy sose lesz kormányváltás.

6.Lenin 2019.08.02. 13:08:53

@MAXVAL bircaman közíró:

Egy 10 milliós közösségben előfordul sokféle csoport, ilyenek is, mint a DK, vagy az SZDSZ is volt. Van egy határ amit soha nem fognak tudni átlépni.
Ilyen volt a Jobbik is. Annyi hasonló szellemű, jellemű, tulajdonságú ember nincs egy ilyen közösségben. Lehet, hogy néha hozzácsapódnak egy nagyobb csoporthoz, de tartósan ez se megy, sehol.
Nyugaton látszólag működhet bizonyos csoportok között, mert ott nem ők igazan a hatalom urai, hanem elfogadják a közös érdeket. Felosztják egymás közt a pozíciókat, az ezzel járó pénzeket is. Pl az AfD-t ott is kizárják, mert az borítaná a szép, kényelmes osztozkodást. Nem illenek a rendszerbe, még az emberek rájönnének a sok éves átbaszásra.
etetni kell a birkát, ha nyírni is szeretnénk elv is tökéletesen működött, eddig.
most kicsit más szelek kezdenek fújni. Nagyobb lett az étvágy valahol. Már az egész kell valakiknek.

Jól látod az Ursival kapcsolatban a helyzetet, és igazad lehet, ő is tisztában van ezzel. Rövidesen kiderül, mekkora mozgásteret engedtek neki.

Éhesló 2019.08.03. 16:47:08

A finnek beugattak orbánnak, jogállamiságvizsgálattal fenyegetve minket.

Seggarcok persze, mert olyasmiket kértek volna rajtunk számon, amiben nincs semmiféle konszenzus és amikben az eu. országai eltérő rendszereket, eljárásokat követnek - tehát nincs olyan egységes és objektív szempontrendszer, amit egymáson számonkérhetnénk.

Ennek kapcsán orbán megmutatta ennek a sunyi kettősmércének és a kommunista/balliberális arcátlanságnak a működését:
www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-xxx-balvanyosi-nyari-szabadegyetem-es-diaktaborban/

"Itt van például rögtön az előttünk álló időszak, amikor a finn barátainkkal fogjuk értékelni a magyar jogállamiság helyzetét. A finn barátainkkal fogjuk. S Finnország egy olyan ország, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ahol nincs alkotmánybíróság. Az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott külön bizottsága látja el. Képzeljék el, amikor a magyar jogállamiságban mi egyszer csak azt mondanánk, fölszámoljuk az Alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Ez a helyzet körülbelül Finnországban. Vagy hogy egy másik szép példát mondjak: Finnországban az akadémia az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll. Képzeljék el, ha úgy zártuk volna le a magyar akadémiáról szóló vitát, hogy egész egyszerűen az oktatási miniszterhez – ez nem történik meg, kedves Kásler miniszter úr, de képzeljük el mégis – telepítjük az akadémia felügyeletének és irányításának jogát. Vagy képzeljék el azt a finn jogállami állapotot, amikor a bírákat az igazságügy-miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök. Tehát idegrendszer, jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a bennünket majd jogállamiság szempontjából firtató és kérdezgető finn barátainknak ne mosolygással, nevetéssel, hanem kellő tisztelettel, udvarias válaszokkal tiszteljük meg őket, illetve ezeket adjuk meg nekik.”

Helyesen tette, mert a poszter is hiába hetel, hatol, bizony a finnek fékjei és ellensúlyai hiányoznak, a kinevezési gyakorlatuk kapcsán pedig már itt lennének az eu. csapatai megmenteni a demokráciánkat.

Olyasmikért pampognak nekünk rosszarcú hazug seggfejek, komisszárok, maoisták, kommunisták, amijük nincs és nem is volt soha.
www.magyarhirlap.hu/belfold/20190717-mashol-nem-annyira-kenyes-tema-a-biroi-fuggetlenseg

Ezt persze a poszter szépen le is írja (a bírák kinevezését gondosan kihagyva), ráaggatva a vörös farkincát, miszerint a finnek olyan nagy arcok, hogy ők leszarhatják a rajtunk számonkért jjogállamiséégi kritériumokat, értékeket.

Köszike!
Nem szarhatják le.
Vagy egységes a mérce, vagy leszarjuk a kettősmércéteket kedves poszter.
Demokratikusan.
Széles konszenzussal 2006 ősze óta.

ketturepolainen007 2019.08.06. 12:33:55

@Boycie: Köszönöm a kommentet, nem tetszem Soros-ügynöknek lenni, és a soros finn elnökség sem teszi Sorossá. Mindenesetre, mint ahogy írtam, nem a struktúrákban látom a problémát, hanem azok kitöltésében. Jó, ha van Alkotmánybíróaság - mégha ugyanazt a munkát más rendszerben is el lehet eredményesen végezni - azonban például a szerv nem pártsemleges emberekkel való feltöltése nem teszi lehetövé a funkciójának kitöltését. A saját szájíznek megfelelö bírók, ügyészek, stb. kinevezése nem példa nélküli nyilván a világban. A miniszterelnöknek sajnos nincs jobb eszköze, mint struktúrákkal példálózni, mivel az Alkotmánybíróság müködését konkrét példán keresztül nem tudta / nem akarta bemutatni.

ketturepolainen007 2019.08.06. 12:49:27

@Éhesló: A száz éve müködö struktúra Finnországban bizonyított, annak változtatása nem volt szükséges. Itt sajnos a miniszterelnök a tartalomra irányuló kérdéseket a struktúra kritikájával üti el, amelyeknek nem feltétlenül van közük egymáshoz. Ebböl a szempontból pont, hogy ö alkalmaz kettös mércét. Míg a kormány kritikusai a Velencei Bizottság megszabta irányvonalakra hivatkoznak (www.venice.coe.int/images/SITE%20IMAGES/Publications/Rule_of_Law_Check_List.pdf), addig ö mindezt figyelmen kívül hagyja.

Az azonban sem a hallgatóságban, sem benne nem merül fel, hogy a politikai gondolkozás, a politikai kultúra alapvetöen eltérö is lehet a magyarétól. Ez éppen abból a konszenzusos rendszerböl fakad, ami a választási rendszer következtében kialakult és amely párbeszédre kényszeríti a pártokat, politikusokat. Amilyen 2010 elött volt a rendszer, amely a 2013-as választási törvény egypárti módosítása elött volt.

Senki nem állítja, hogy a finn rendszer hiba nélküli volna, azonban érdekes, hogy az Alktománybíróság megléte sem segít azon, hol is van jelenleg Magyarország a nemzetközi rangsorban, jó pár királyság mögött...

Hungryhorse 2019.08.06. 16:09:00

@ketturepolainen007: elbeszélsz mellettem.

Két kérdés van (a finnek kapcsán is) szerintem:

1. Létezik-e egységes rendszer ("fékek és ellensúlyok") definiálva az eu.-n belül?
Nem létezik.
A finnek erre kiváló példa - ők lemutyiznak bármit egymás között a parlamentben, nem kellenek nekik se fékek, se ellensúlyok, mert sunyiban nyomják a "konszenzusos politikát" lényegében ellenzék nélkül, kizárva a nagykoalán kívülieket bármiből.

2. Létezik-e egységes fogalmi definíció, fogalmi rendszer, ami a nemlétező egységes rendszert és annak alapelemeit, értékeit azonos módon írja le?
Nem létezik.
A finnek erre is kiváló példa, ami náluk konszenzus, az nálunk sunyi mutyi.
Ami nálunk független fék és ellensúly, náluk a hatalom része.

3. Vizsgálják-e egységesen a brüsszelita komisszárok és velencei komisszárrészlegük az eltérő - gyakran alkotmány nélküli - rendszereket és azok anomáliáit?

Nem vizsgálják, a figyelmük a megbélyegzettekre, kipécézettekre terjed ki (manapság a lengyelekre és a magyarokra, lassanként a románokra).

Pedig lenne mit vizsgálniuk - konkrétan mürkül a schengeni és a német törvényeket lábbal tiporva zúdította a saját népére a moszlim mocskot.
Következmények nélkül.
A görögök detto.
Az olaszok korábbi kormányai detto.
A spanyolok ma detto.

4. A velencei komisszároknak nincs autoritása a magyar alkotmány és alkotmányos rendszer felett.
A tanácsnak sincs.
A bíróságaiknak sincs.
Ez a nemzeti szuverinitásunk sérthetlen része a lisszaboni alku részeként.
A finneké detto.

Tehát ahogy mi nem ugathatunk bele a finnek komolytalan rendszerébe, úgy nekik sincs erre semmiféle joguk a mi rendszerünk kapcsán.
Alapjuk sem, mert nincs egységes rendszer, nincs egységes fogalmi kör sem.

Tiszteletben kell tartsák a nemzeti szuverinitásunkat, amit nem tesznek meg és olyasmiket kérnek rajtunk számon, amiket másokon eszükbe se jut.
Ezt el kell utasítani, mert sem nem igazságos, sem nem demokratikus.
Erre mutatott rá helyesen orbán.

Ez esetben pedig az az értékelésed és a finnek majomkodása a magyarokkal, amit ide (is) leírtál, szubjektív és a kettős mércére kiváló példa.

Az pedig szintén megérne pár gondolatot, hogy egyes a valóságtól és a tényektől is "függetlenek" miként képesek úgy torzítani az értékelésüket, hogy ilyen - általad is felidézett - képtelen eredményekre jussanak.
Tartok tőle, szintén durva politikai elfogultsággal kezelik a mai magyar politikát, ami ugyan trendi, de ismét a kettős mércére utal, minek kapcsán utalnék a finn médiatulajdonlásra:

www.origo.hu/nagyvilag/20190715-finnorszagban-sulyos-veszelyben-van-a-mediapluralizmus.html

Ez ellen a brutális kettősmérce ellen pedig nem véd minket más, mint a józan eszünk és a függetlenségünk, amit nem bitorolhat el se finn, se soroscsicska, se komisszár..

Hungryhorse 2019.08.06. 16:09:49

@Hungryhorse: bocsi a két kérdésből lett három, bár a 3. az első kettő hozadéka...

ketturepolainen007 2019.08.06. 16:57:16

Köszönöm a válaszod. A Velencei bizottság nem bürokratákból áll, ajánlásokat tehet. Én elolvastam az eredeti jelentéseket is, amelyeket az origo szemléz ezekben a cikkekben. Remélem, te is elolvastad, mert szerintem úgy alapvetöen más a gyerek fekvése. A finn kormáy pedig nem saját ötlete alapján kívánja továbbvinni a 7. cikkely szerinti eljárást, hanem a az Európa Parlament döntése alapján lépnek föl - erre hivatkozik a kérdésért felelös miniszter. Szóval én nem gondolom, hogy itt finn részröl indítottak volna támadást. Nem tagadom, van túlbuzgóság a jelenlegi szocdem miniszterekben és van igény Finnországban általánosságban véve a "súlyánál nagyobb nemzetközi befolyás" elérésére. De mindezen kérdésekben én az eredeti forrásokra igyekszem támaszkodni, azok pedig a jelentések, amelyeket minden sajtótermék ízlésének megfelelöen mazsoláz ki. Az origo épp úgy. A kettös mérce pedig sajnos a magyar kormányzati kommunikációban is gyakran használt fegyver. A finnek legalább tudnak valami nemzetközi mérésekre hivatkozni, a magyar kormány jelenleg csak megkérdöjelezni hajlandó a nemzetközileg elfogadott sztenderdeket. Nem mondom, ez is kommunikációs stratégia, de elöbbre sajnos nem visz.

Hungryhorse 2019.08.07. 18:19:02

@ketturepolainen007: a Velencei bizottságról nem írtam, hogy bürokratákból áll, mert szerintem és az életutak, döntések ismertetése alapján inkább ideológiailag deformált brüsszelita komisszárokból áll, akik semmiféle tekintettel nincsenek az egyes kipécézettek nemzeti szuverinitására és a lopakodó törvénykezéssel lopnak el hatásköröket a nemzetektől és a parlamentjeiktől a többi komisszárral együtt.

A finneknek például a komisszárok nem tettek ajánlásokat alkotmánybíróság létrehozására és persze arra sem, hogy ne a parlamenti bizottságok ajánlására nevezzen ki bírókat a finn köztársasági elnök, no meg a médiapluralizmusukat se vizsgálták.
Soha.

A finnek a brüsszeli boszorkányüldözők oldalán álltak és állnak ma is a kettős mércéjükkel, alkotmánybírátlaniul, médihatóság nélkül, parlament által tolt bírákkal.
Nem valamiféle nemzetközi sztandard, egyezmény, európai jogszabály, hanem ideológiai elkötelezettség alapján.

Szóval én nem gondolom, hogy itt a finnek ártatlanok lennének, leginkább nem a bunkó nagykövetük és a más - nem kevésbé bunkó - kormánytisztviselőik nyilatkozatai alapján.

Mindezt "túlbuzgóság"-nak eufemizálni meglehetős aránytévesztés.

A kormány meghallgatása nélkül összetákolt sargentini jelentést a kormány száz oldal feletti részletességgel cáfolta. Tényszerűen. Az origo épp úgy.

A kettös mérce nem a magyar kormányzati kommunikációban fordul elő, a kormánykommunikáció pedig azt hangsúlyozza, hogy olyasmiket kérjen bárki számon rajtunk, amit másokon is számon kér. Az ngo-k detto.

Ugyanis a komisszárok és ngo-k által alkalmazott kettősmérce aljas fegyver.

A finnek sem az alkotmánybíróság, sem a bírák kinevezése, sem a médiapluralizmusuk, médifelügyeletük kapcsán nem tudnak mire hivatkozni, mert ezen területeken tényszerűen képtelenek független intézményeket, "fékeket és ellensúlyokat" felmutatni, holott ezeket kérik számon a lengyeleken (bírák leváltása, kinevezése) és a magyarokon (média és alkotmánybíróság függetlensége, a médiafelügyelet függetlensége, közigazgatási bíróságok létrehozása) melyekben ők vagy semmilyen - rajtunk számon kért - intézménnyel nem rendelkeznek, miközben egy cég (sanoma) uralja a médiát 90% feletti penetrációval.

Nem bánnám, ha adnál forrást "nemzetközileg elfogadott sztenderdekre".
Én ilyeneket a mérnöki tudományokban ismerek, nem a politika, nemzetközi egyezmények kapcsán.
Például elégetni, elpusztítani tízmilliókat, németeket, japánokat, közép-európaiakat nem háborús bűn, kivéve ha azok zsidók és a németek ölik őket.
Érdekelne nagyon, pl. az alkotmánybíráskodás nemzetközi sztenderdje, vagy a bírói kinevezésé, a médiafelügyeleté, a szabványos médiaarányoké, vagy az őshonos kisebbségekkel való bánásmódé, a nekik juttatott médiafelületeké, képviseleté, önkormányzatiságé.

Előre is köszönöm!

Abban egyet értünk, hogy a nemzeti szuverenitás elleni támadások ilyetén gyakorlata az uniót szétbontja. Erre NagyBritannia kilépése kellett volna figyelmeztető jel legyen.
De a komisszárok nem állnak le az EEÁ tervük megvalósításával és ahogy elnézem orbánéknak lesz bajuk elég az új ep-vel is, ha úgy folytatják, ahogy eddig.

ketturepolainen007 2019.09.02. 09:33:21

@Hungryhorse: Nem gondolom, hogy akármelyik finn képviselö "bunkó" lett volna akárcsak egy pillanatig is. Az ilyen üzengetés nem az ö stílusuk, ezzel szemben...

Mindenesetre itt van néhány link, amielyeken találsz anyagokat a jogállamiság kérdésében. A finnek jogállamiságát is megvizsgálták csatlakozáskor, megvizsgálták az azóta történt változásokat, akárcsak Magyarország esetében. Nem gondolom, hogy a struktúrákba kellene belekötni a tartalom helyett. És a finnek nem is ezt tették, csupán a magyar kormányzati kommunikáció tereli a strukturális kérdések irányába a beszélgetést ahelyett, hogy a felvetett kérdésekre válaszolna. Értem én, hogy igyekeznek belföldön diszkreditálni a finneket éppen most, de ezek az érvek nem állják meg a helyüket a nemzetközi politikai térben, így hatásuk nem lesz valami nagy. De majd meglátjuk... Magyarországon 2004 óta nem volt érdemi kormányzás, csupán kommunikációs, sajnos.

www.lac.org.na/projects/grap/Pdf/Law_1-Rule_of_Law.pdf

www.venice.coe.int/images/SITE%20IMAGES/Publications/Rule_of_Law_Check_List.pdf

eu2019.fi/en/priorities/values-and-the-rule-of-law

ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/initiative-strengthen-rule-law-eu_fi

ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/rule-law-framework_fi

ec.europa.eu/info/sites/info/files/rule_of_law_factsheet_1.pdf

Hungryhorse 2019.09.02. 14:39:35

@ketturepolainen007: a gondolataid a sajátjaid.
Ezt én bunkóságnak gondolom:
index.hu/belfold/2019/08/04/volt_finn_nagykovet_magyarorszag_az_egyik_legkorruptabb_orszag_az_unioban/

Megalapozottan.
Saját portája előtt sepregessen, mert van mit, amint orbán el is mondta (lásd a korábbi kommentjeimet) és azóta sokan le is írták:
pestisracok.hu/demokracia-e-finnorszag/

A linkeket köszönöm.
Nem gondolom, hogy a finneken ne kellene számon kérni azt, mit rajtunk kérnek számon. Elutasítom a kettősmércét ennek kapcsán - is.

Erről nincs mit beszélgetni - senkivel, de olyanokkal (mint a finnek) különösen nem, akiknél a fékek és egyensúlyok gumifogalmainak megfelelés ilyen szánalmasan elégtelen.

Felhívnám a figyelmedet, hogy nem holmi magyar nagykövet és nem is a magyar kormány tagjai fikázták (eufémisztikusan "diszkreditálták") a (szar) finn rendszert, hanem fordítva.
Olyanok ugatnak a magyarokra kígyót-békát, akiknek van mit tenniük otthon, ha ugyan azok a követelmények vonatkoznak rájuk mint ránk.
Szerintük ugyan azok vonatkoznak.
Szerintem is.

A különbség pedig nem "kommunikációs" hanem minimum struktúrális és funkcionális.
A javunkra, hogy félreértés ne essék.
süti beállítások módosítása