Finnország jobbkormányos
2015. május 07. írta: ketturepolainen007

Finnország jobbkormányos

1305953457001.jpg

Május 7-én csütörtökön finn (pétervári) idő szerint 5 órakor bejelentette Juha Sipilä, a választásokat nyert Centrum párt vezetője, kikkel folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat. A korábbi sok buktató ellenére egy három nagy pártból álló konzervatív jobboldali kormány áll össze a Centrum, a Nemzeti Koalíció és a Finnek közreműködésével.

Önkigolyózott szociáldemokrácia

Sipilä elmondása szerint korábban a négy nagypárt koalíciója is felmerült, az SDP mégis kiesett a játékból. Ennek minden bizonnyal köze van a Centrum által meghirdetett társadalmi szerződés megbukásához. A szerződés a gazdaság egyenesbe hozását szolgálta volna mind a munkaadói, mind a munkavállalói szervezetek bevonásával, a munkaviszony szabályozásával. Ebbe beletartozott volna a próbaidő meghosszabbítása fél évre, valamint a munkaidő meghosszabbítása azonos bér mellett. Ez természetesen a munkaavállalói érdekvédelmi szervezeteknek nem tetszett, de a munkaadók sem lelkesedtek azért, hogy a próbaidő alatt felbontott szerződések esetében írásbeli indoklást kellett volna adniuk. A munkavállalói szervezetek emellett még üzentek is a Centrumnak, hogy a célok eléréséhez az SDP-t be kellene venni a kormányba, de Sipilä nem rajongott a zsarolásért, így az SDP gyakorlatilag kitaktikázta magát a kormányból, pedig a leghangosabban hangoztatta, mennyire be kíván kerülni.

Kisfiúknak asztalnál nincs helye

A kispártok sem kaptak lehetőséget a kormányzati munkára. Bár értékrendjében a kereszténydemokraták nagyon is megfeleltek volna, a Centrum vezetője egy könnyebben kézben tartható formációban gondolkozott. A svédek pártjának vezetője, Carl Haglund úgy nyilatkozott, hogy egy értékrendjében konzervatív kormány jött létre, amely nem kívánja a nemzetközi nyitás útját folytatni. A Baloldali Szövetségről pedig rég sejthető volt, hogy gazdaságpolitikájuk révén biztosan nem vesznek részt a kormányzásban.

A három (á)s(z)

A Sipilä – Soini – Stubb formáció tárgyalásai tovább folytatódnak már holnap. Cél a kormányprogram kialakítása, majd utána az egyeztetések a miniszteri tárcákról. Sipilä igazi cégvezetőként tömören és lényegretörően fogalmazott az újságírók előtt. A politikai kommunikációban szokatlanul többször is kijelentette, az ő személyesen döntött, kivel kíván kormányozni. Soini a Görögországnak nyújtandó segítség, az EU és a bevándorlás kapcsán eléggé sejtelmesen nyilatkozott, feltehetően azért, mert épp ezekben a kérdésekben engedett a kormányra kerülés érdekében – kérdés, mennyivel ment szembe saját választói akaratának. Stubb igyekezett nyilatkozatában mindenkinek a kedvére tenni. Öt perc alatt ennyiszer még biztosan nem használta a ‘szülőhaza’ szót, emellett aláhúzta, hogy továbbra is a nyílt, toleráns és nemzetközi Finnország mellett áll ki a Nemzeti Koalíció.

A Kokoomus szavazói minden bizonnyal vegyes érzelmekkel viseltetnek a koalíció iránt. A konzervatív szavazók feltétel nélkül örülhetnek, a liberálisok nem. A Centrum szavazói inkább az SDP-t látták volna szívesen a kormányban történelmi okokból is, most a nem is annyira távol álló Finnekkel álltak össze. A Finnekkel, akik igazi populista pártként meg kell hogy ízleljék, mi a kényelmetlen döntések folyománya, történelmük során először. Az SDP pedig legalább megújulhat akadálytalanul és felfejlesztheti magát a XXI. század követelményeihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr737439874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.05.08. 17:25:24

Kíváncsi lennék, ott is hazaárulás az, hogy az oroszokkal újítatják fel "Paksukat", ráadásul az oroszok meg is hitelezik mint itt?

sanyix 2015.05.08. 17:41:54

@♔batyu♔: valószínűleg nem, mivel egy magáncég építteti a saját pénzéből, és nem az állam az én pénzemből ;)

♔batyu♔ 2015.05.08. 19:27:04

@sanyix: Ja, tudom, neked 2010-től csak naperőmű vagy szélkerék jöhet szóba.

sanyix 2015.05.08. 19:57:15

@♔batyu♔: ezt is rosszul tudod, de ez nem újdonság :)
Egyébként miért beszélsz megint félre féreg?

intubátor 2015.05.13. 17:30:21

Szeretnék kérni egy témát, ami kapcsolatos a finn politikával: virtuális észt állampolgárság finn vonatkozasai. Jó - e, miért nem, alkoholturizmus, mit gondolsz? Jó a blog, rendszeresen lesem! Egy északi
süti beállítások módosítása