A finn politikai bumeráng
2019. december 10. írta: ketturepolainen007

A finn politikai bumeráng

Nagy visszatérések, csodás gyógyulások

image.jpgAntti Rinne, Pekka Haavisto, Sirpa Paatero

Míg a magyar sajtó a friss finn miniszterelnök-jelölt, Sanna Marin történetével van tele - amely teljes joggal állítható példaként arra, mennyire eltérő életutat is be lehet járni, hogy miniszterelnök legyen valaki, nem kell korosodó férfinak lenni - addig elsikkadnak az ismételt koalíciós tárgyalások árnyoldalai.

Mint emlékezetes, Antti Rinne a Centrum személyes bizalomvesztése miatt volt kénytelen lemondani. A december 8-án újból végigvitt koalíciós tárgyalásokat azonban a megbuktatott miniszterelnök vezette. Sajtóhírek arról is szóltak, hogy akár miniszteri feladatokat is kaphat Rinne. Mindezzel a Centrumnak nem volt problémája.

A vasárnapi tárgyalások során először az ellenzéki pártok képviselőivel ült le az SDP delegációja. A mérsékelt Kokoomus vezetője, Petteri Orpo kijelentette, egy pontban sem értenek egyet a kormányprogrammal, amely egy az egyben megegyezik a Rinne-kormány azonos dokumentumával. A Finnek vezetője, Jussi Halla-aho színháznak titulálta a találkozót, amit végig kellett csinálnia. Ezzel szemben a Hjallis Harkimo vezette kispárt nem jelent meg az invitálás ellenére sem.

Mint az várható volt, a kormánykoalíció változatlan pártokkal áll fel. Rinne tárgyalóként való visszatérésénél még nagyobb meglepetés volt, hogy a postás sztrájk körüli hatásköri túllépés miatti botrányba belebukott, majd betegszabadságra vonult miniszter, Sirpa Paatero is megjelent vasárnap az SDP gyűlésén, ahol Marint megválasztották. Egyértelművé vált, hogy ismét helye lesz a kormányban, az önkormányzatokért felelős miniszterként térhet vissza. Helyét a magyar kormánnyal eddig legtöbbször kapcsolatba kerülő Tytti Tuppurainen veszi át az állami tulajdonért felelős tárca élén, folytatva eddigi európaminiszteri feladatait is.

További bizonytalanság látszott mutatkozni a külügyi tárca élén. Pekka Haavisto miniszter keveredett súlyos nézeteltérésbe minisztériuma hivatalnokaival. A korábban Magyarországon is szolgált Pasi Tuominen, jelenleg a konzuli hivatal vezetőjeként nem akarta elfogadni azt az eljárásmódot, amely révén az Al-Hol-i menekülttáborban elő, korábbi ISIS harcosok finn állampolgárságú feleségeit és gyerekeit kívánta a zöldpárti miniszter hazahozatni. Ezért Haavisto elmozdította feladatköréből Tuominent. Ő azonban ezt nem félt nyilvánosságra hozni, a baloldalinak és liberálisnak mondott finn sajtó pedig szívesen foglalkozott a zöldpárti miniszter helytelen eljárásának feltárásával. Így, hogy folytathatja a Külügyminisztérium élén, biztosan kellemetlen ellenzéki támadásokra számíthat, mivel Finnországban a hivatalnokokat nem lehet politikai nyomás alá helyezni, státuszában és politikai függetlenségében megingatni.

A 34 éves Sanna Marin kormányának egyik legsürgetőbb feladata a bizalom helyreállítása. Bár mind Paatero, mind Haavisto esetében jelölő pártjaik töretlen bizalmukról nyilatkoztak, a szavazók esetében a helyzet nem ilyen rózsás. A kormánykoalíció pártjainak népszerűségi indexe erősen esik. Tekintettel az európai gazdaság lassulására, az EU-s költségvetés körüli bonyodalmakra, nagy szüksége lenne a világ legfiatalabb miniszterelnökének a lakosság támogatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr5615346384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása