Finn kormányválság - vége, mire elkezdödött volna?
2017. június 14. írta: ketturepolainen007

Finn kormányválság - vége, mire elkezdödött volna?

Június 12-én este még arra készült a közvélemény, hogy 13-án Juha Sipilä kormányfö benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek. Sauli Niinistö finn elnök a tervek szerint nem írt volna ki választásokat, hanem a jelenlegi kormányföt bízta volna meg kormányalakítással, bevonva a svédek pártját és a kereszténydemokratákat.

A Jussi Halla-aho vezette Finnek pártjával valóban senki nem tervezett együtt dolgozni, együtt kormányozni. A Finnek programja gyakorlatilag kettö téma köré épült volna, a bevándorlásellenesség és az EU-ellenesség köré. Ez viszonylag szük politikai keretet ad, ami sok parlamenti képviselönek nem tetszett a Finnek soraiból. A párt új elnöke 13-án egy órakor ismertette volna a kialakult helyzetet a parlamenti frakciónak. Azonban nem úgy alakultak az események.

30321228.jpg

A Finnek delegálta miniszterek nem kívántak sem tárcájukról lemondani, sem ellenzékbe kényszerülni. A parlamentbe kerültek közül sokan hajlandóak voltak a konszenzusos politikára és nem tulajdonítottak nagy problémát a bevándorlást érintö kormányprogrampontok szigorúbb betartatására. Ez már korábban is gondot okozott a választók és a parlamenti képviselök között, komolyabb szakadékot kialakítva a frakción belül is. Egyértelmü volt, hogy a korábban teljes kirekesztettséget elszenvedö, ezért Brüsszelben pozíciót vállaló Jussi Halla-aho és köre a párt vezetöségének teljes kisöprése után nem kívánja a régieket pozícióikban megtartani.

A Finnek frakcióülésén bombameglepetésre a külügyminiszteri pozíciót betöltö korábbi pártelnök vezetésével egy Új alternatíva nevü új frakció megalakítását jelentették be, majd kivonultak. A várakozások szerint 1-2 képviselö kiválására számítottak korábban, azonban az új formációhoz húsz képviselö csatlakozott, köztük a Finnek összes minisztere valamint a házelnök is.

Ez komolyan szíven ütötte a Finnek jelenlegi vezetését valamint a párt szavazóit is. A friss pártelnök, Jussi Halla-aho nem késlekedett kijelenteni, hogy a frakciót elhagyók értelemszerüen a pártot is elhagyják.

A kormány szempontjából ez a megoldás megnyugvást jelent, hiszen az új parlamenti frakcióval megmaradnak a miniszterek is. Úgy hírlik, Juha Sipilä miniszterelnök már úton volt a köztársasági elnökhöz, azonban a lemondás okafogyottá vált, így egyszerüen visszafordult.

Sajtóhírek szerint a Timo Soini köré csoportosult kör már egy hete számolt azzal, hogy a párt vezetését nacionalisták veszik át. Olyanok, akik nem szándékozták elsajátítani a politikai kultúrát és szabályait. Így már akkor megvolt a terv az új frakció megalapítására, amikor a párt új elnökségéröl nem döntöttek.

Felmerül természetesen az ilyen parlamenti frakciók létjogosultsága. A jelenlegi kormány szempontjából azonban a probléma megoldódni látszik. Mindenki ízlésének megfelelö emberekkel folytathatják a munkát, és talán újabb tárgyalásokat sem kell elkezdeni, hogy a két nagy kormánypárt programjait keresztül tudják vinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr2212591367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása