Kormányválság Finnországban
2017. június 12. írta: ketturepolainen007

Kormányválság Finnországban

jussi-halla-aho1-640x320.jpg

Hétvégén Jussi Alla-aho lett a Finnek pártjának új elnöke. Ez az eddig is jobboldali populista párthoz sorolt formáció az Európa Parlament képviselöje vezetésével azonban két téma köré épülö párt lesz elemzök szerint. Ezek pedig a bevándorlásellenesség és EU-ellenesség. Ezt a vonalat erösítik a frissen megválasztott alelnökök is. A finn legfelsöbb bíróság által nemzetiség elleni izgatásért jogerösen elítélt Jussi Halla-aho mellett a szintén ugyanezért elítélt Teuvo Hakkarainen emelkedett erre a rangra, emellett a másik kettö alelnök is a bevándorlásellenes vonalat erösíti a Finnek pártjában.


sipila-orpo.jpg

Annak ellenére, hogy az új pártelnök elkötelezte magát a koalíciós kormány programja mellett, Juha Sipilä miniszterelnöknek és Petteri Orpo pénzügyminiszternek el kellett döntenie, hajlandóak-e egy méginkább bevándorlásellenes párttal és annak jogerösen elítélt elnökével együtt dolgozni. Az eddig a külügyminiszteri pozíciót betöltö Timo Soini leköszönö pártelnök minden bizonnyal a bársonyszékröl is kénytelen lemondani korábbi kívánsága ellenére. Vele együtt Sampo Terho is hátrébb kell, hogy húzódjon, pedig ö volt az, aki a frakcióban keresztülvitte a jóval liberálisabb koalíciós partnerek akaratát. Mindennek fényében nem csoda, ha a Kokoomus és a Centrum vezetöi bejelentették, nem látnak lehetöséget a Finnekkel való további együttmüködésre.

A következöekben több forgatókönyvre van lehetöség. Az egyszerü kormánytöbbséghez elegendö volna, ha a Svéd nyelvüek pártja és a kereszténydemokraták csatlakoznak a koalícióhoz a Finnek helyett. Ez látszik a legvalószínübbnek. A kisebbségi kormányzás nem lehetséges alternatíva, mivel a kormány olyan nagyívü reformokat hajt végre, amelyeket alkalmi szövetségekkel nagyon nehéz megoldani. Ilyenek a Centrum által eröltetett közigazgatási rendszer reformja illetve a Kokoomus vezette egészségügyi reform, amelyben nagyarányú privatizációt is szeretnének végrehajtani. A szociáldemokraták elnöke korábban kijelentette, választások nélkül nem hajlandóak kormányzásra lépni - ami egyébként nem is volna tanácsos jelen esetben, mert könnyen a brit konzervatívok negatív eredményét produkálnák.

Ma délután magyar idö szerint hat órakor döl el, mi lesz a finn kormány sorsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr7912587723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása