Aki kérdez: Juha Sipilä
2015. április 29. írta: ketturepolainen007

Aki kérdez: Juha Sipilä

lks_20141204_sipila.jpg

Bár nem az Astoria szálló halljából, de fontos kérdésfelvetésekkel indul a kormányalakító Ki nyer ma?. A választásokon 49 helyet elérő nyertes Centrum-párt a másik három nagy, az Igazi Finnek, a Nemzeti Koalíció és a szociáldemokraták válaszai alapján választ magának kettő pártot, amelyekkel kormányt alakít. A kérdéssor természetesen (?!) nyilvános. Nem állíthatjuk, hogy Finnországban nincsenek háttéralkuk, de ez a fajta nyilvánosság újdonságként hathat Európa más részein.

Bár mind a Nemzeti Koalíció, mind az SDP a saját programjának áterőltetésével próbált kommunikálni a kormányalakítás kapcsán, a helyzet világos. A korábban vállalati vezetőként tapasztalatokat szerzett jövendő miniszterelnök úgy fest, erősen kezében tartja a gyeplőt és a lehető legkevesebbet akar a Centrum programjából engedni.

A kérdések:

 

  1. Véleményük szerint mik a ”Finnország 2025” vízió kulcsszavai? Mik a stratégiai kormányprogram 5-7 célja, amelyekkel a lehető leginkább elérjük a kitűzött víziót?
  2. Osztják-e a pénzügyminisztérium 2015 március 19-i helyzetjelentését Finnország gazdasági helyzetéről és az előterjesztett megszorítások szükségességéröl? Véleményük szerint mennyivel kell az állami szektort visszavágni és mik az ehhez szükséges módszerek? Milyen időkereten belül kell véleményük szerint az eladósodást megállítani?
  3. Elfogadják-e azt az alapelvet, hogy az adóterheknek összességében nem szabad emelkednie? Amennyiben igen, mik az adórendszerre vonatkozó konkrét változtatási javaslataik ezen kereteken belül?
  4. Mik a konkrét lépések önök szerint az új munkahelyek teremtésére, a vállalkozások ösztönzésére, valamint a gazdaság növekedő pályára állítására?
  5. Elkötelezettek a munkaügyi érdekképviseletek által előterjesztett nyugdíjreform végigvitele mellett? Elkötelezettek az egészségügyi reform végigvitele mellett egyesített járások vagy országrészek alapján kialakított rendszerben? Elkötelezettek a járások kötelességeinek csökkentése, valamint a normák kiszélesítése mellett a helyi döntéshozatal megerősítésével? Hogyan reformálnak meg az közigazgatást állami és helyi szinten?
  6. Az önök véleménye szerint mik Finnország kül- és biztonságpolitikájának, valamint a nemzetközi együttműködéseknek a központi irányelvei?
  7. Az önök véleménye szerint mik Finnország EU-politikájának súlypontjai? Elfogadják-e az egyes számú csatolmányban rögzített, az euroválság kezelésére vonatkozó tézisek bevételét a kormányprogramba, valamint elkötelezettek-e az együtt elfogadott irányvonal iránt, amennyiben pártjuk a kormányba kerül?
  8. Hogyan javítanák a családok jólétét és milyen eszközökkel csökkentenék a jóléti különbségeket?
  9. Milyen eszközökkel javítanák az oktatást és a tudást valamint segítenék elő új tanulási környezetek kialakítását?
  10. Elkötelezettek a normák és a bürokrácia csökkentése, valamint a társadalom megújítását célzó kísérletek mellett? Milyen módon segítenék elő a digitalizációt?
  11. Hogyan segítenék a biogazdaságot, az újrafelhasználást, a tartós növekedést és a finn élelmiszerek gyártását?
  12. Elfogadják-e a kettes számú csatolmányban a nemzetközi éghajlati politikával kapcsolatban leírtak beemelését a kormányprogramba?
  13. Parlamenti frakciójuknak van a jelenlegi bevándorlási politikával és az azt szabályzó törvénnyel kapcsolatos változtatási igénye?
  14. Elkötelezettek a stratégiai kormányprogram, valamint az ezt elősegítő kormányzati munka megújítása mellett?
  15. Készek a Juha Sipilä által összeállított többségi kormányban való részvételre és elkötelezettek-e a teljes választási ciklust átívelő kormányzásra? Van a parlamenti frakciójuknak a kormányzati munkához kapcsolódó feltétlen kérdése a kormányprogramot vagy a kormány összetételét illetően?

 

Az egyes számú csatolmány szerint a kormány nem kívánja tovább növelni Finnország felelősségét az euroválság rendezésében, azt elsősorban a nemzetállamokra utalja, másodsorban a befektetői felelösségvállalást hangsúlyozza. Az ezzel kapcsolatos döntéseket Finnország saját érdekei szerint kívánja meghozni. Céljuk a gazdaságpolitika visszautalása az EU tagállamainak, valamint az államadósság közös felelősségét eredményező Uniós egyezmények lebontása.

A kettes számú csatolmányban elkötelezi a kormány magát az éghajlatváltozást akadályozó nemzetközi szerződések végrehajtása, valamint az újrafelhasználható üzemanyagok és a megújuló energia felhasználása mellett.

Minden párt számára vannak kényes kérdések. Az Igazi Finneket zavarhatja a bevándorlás, a Nemzeti Koalíciót a különbségek csökkentése valamint az euroválság kezelése és a biztonságpolitika, az SDP-t pedig az adóemelés és a nyugdíjreform. A tét, ki enged a legtöbbet saját elképzeléseiből. 

Természetesen nem lehet a végtelenségig ücsörögni a válaszok felett, holnap 14 óráig kell minden pártnak megküldeni azokat. Jövő hét kedden ülnek egy asztalhoz a nagypártok frakcióinak vezetői, május 7-ére legkésőbb a kormányprogram alapjainak is meg kell születnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr187408370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása