A vörös föld kormánya
2019. május 08. írta: ketturepolainen007

A vörös föld kormánya

Húsz év után ismét balközép kormánya lehet Finnországnak

Május 8-án, szerdán bejelentették a kormánykoalíciós tárgyalásokban részt vevö pártokat a helsinki Rendek házában. Az áprilisi választásokat csupán egy hellyel megnyerö SDP kezdhetett bele a kormányalakítási folyamat megindításába. Már a kezdetektöl világos volt, hogy a második helyre befutott Finnekkel senki nem akar kormánykoalíciót alakítani. A balközép SDP köré a választási programok hasonlóságának köszönhetöen könnyedén felsorakozott a Baloldali szövetség, a Zöldek és a Svéd nyelvüek pártja. A kérdés az volt, melyik nagy párt hajlandó még ilyen kormányba belépni, hogy megszerezze a koalíció a parlamenti többséget.

40837648463_f0f6b96df2_o_copy.jpg

A Nemzeti koalíció gazdasági programja illetve konzervatívabb társadalompolitikai fordulata okán egyre messzebbre sodródott a baloldali tömörüléstöl. A Centrum jelenlegi vezetése meglehetösen liberális gazdaságpolitikát folytat konzervatív társadalompolitikával, azonban a választási vereség és a tizenhat parlamenti szék elvesztése miatt a pártvezetés minden bizonnyal lecserélödik legkésöbb szeptemberben.

 

A kormánykoalíciós tárgyalások írásbeli kérdéssorral kezdödtek, amelyekben a szociáldemokraták a szénsemlegességröl és a környezet sokszínüségének megörzéséröl, aktív külpolitikáról, Afrika fejlesztéséröl, a jogállamiság megörzéséröl, fenntartható növekedésröl, a munkaeröpiaci esélyegyenlöségröl, a tudásalapú és innovatív társadalomról, a társadalmobiztosítási és egészségügyi reformról kérdezett. A Centrum a kormánykoalícióba való belépés feltételeként a vidéki kormányzati szerkezetet jelölte meg az egészségügyi reform alapjaként.

 

A kormánykoalíciós tárgyalások egyik alapvetö kérdése ezek mellett az adózási rendszer kiszélesítése lesz, amelyet elsösorban a tulajdon és az osztalékok megadóztatásával kívánnak megvalósítani a munkavállalást sújtó adóterhek helyett.

 

A kormánykoalíció kialakítását, a miniszteri tálcák elosztását legkésöbb május 24-re tervezik megvalósítani. Természetesen a koalíció összetétele még változhat, amennyiben a felek nem tudnak megegyezni kardinális kérdésekben. A legnehezebbnek a gazdaság tünik. A cél a 75 százalékos foglalkoztatottság a 20 – 74 évesek körében. A gazdaságpolitikai közös nevezö megtalálása a kettö nagy pártnak, a Centrumnak és az SDP-nek lesz a legnehezebb. A Centrum alapvetöen a vállalkozásokat és a mezögazdaságot támogatná, míg a szociáldemokraták elsösorban a munkavállalók szempontjainak kívánnak érvényt szerezni a munkaeröpiacon a munkanélküliek foglalkoztatásának támogatásával kívánnák elérni a kitüzött célszámokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr5914815160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása