Jobbra át, jobbra át, a polgári finn angyalát
2015. április 20. írta: ketturepolainen007

Jobbra át, jobbra át, a polgári finn angyalát

A választások lezárultak, most kezdődik az osztozkodás. Már akinek jut valami, és az igazi nagy kérdés, hogy a három nagyon szoros eredményt elérő párt közül kik állnak össze a Centrummal.

Azzal a Centrummal, akit mindenki liberálisnak gondol a magyar sajtóban. Azonban ez nagy részben tévhit, hiszen a Centrum egy konzervatív keresztény értékrenden alapuló vidékpárt, amely éppenséggel újliberális gazdaságpolitikát folytat. Klasszikus konzervatív. A vidéki kisemberek, kispolgárok pártja.

Ki kinek tegye a szépet?

Éppen ebben van a helyzet kettőssége. A párt vidéki tagsága a városi kisemberek pártjával állna szívesen össze, a vezetőség viszont a városi polgárságot hagyományosan képviselő Nemzeti Koalícióval kacérkodik. Egy politikai újságíró, Pekka Ervasti szerint már a szombat esti pártelnöki tv-vitában is látni lehetett, hogy az Igazi Finnek és a Nemzeti Koalíció állnak Juha Sipilä szívéhez közel.

Helyosztó

vaalipallo_leikattu.jpg

A Centrum 49 helyével egyértelműen kormányalakító erő. Másodikként az Igazi Finnek robbantak be, váratlanul. A 38 hely felér egy igazi gyözelemmel, különösen, hogy nagy hagyományokkal rendelkező pártokat nyomtak le. A Nemzeti Koalíció 37 helye vereség, azonban meglepetően soknak mondható. A párt sikeresen megtartotta szavazóit és elfogadtatta, hogy az adócsökkentések és a megszorítások jelentik a gazdasági krízis megoldását. Az SDP 34 helye a nagypártok között tartja, azonban az újliberális gazdaságpolitikát elfogadó és végrehajtó korábbi nagypolitikai irány olyan mértékben hiteltelenítette el a pártot, hogy Antti Rinne baloldali populizmusa sem tudta a helyzetet orvosolni. Túl későn találták meg az neo-keynesi gazdaságpolitikát. A Baloldali szövetség vezetője is vereségként értékelte az elért 12 helyet. A Zöldek 15 helye szintén felér egy győzelemmel, de ettől még nem biztos hogy szükség van rájuk a kormányban. Az RKP 9 helye szintén javulás, és ők meglehetősen kompromisszumkészek a kormányzati helyekért, amennyiben a kötelező svéd oktatást nem törlik el. Az újliberalizmus teljesen megfelel nekik. A kereszténydemokraták öt helyükkel elégedettek lehetnek. Sok szavazatot vesztettek a Centrumnak, de legalább parlamenti párt maradtak.

Bevándorlók balról

lks_20150419_eduskuntavaalit_nasima_razmyar_29201006.jpg

Bejutott még egy képviselő Ålandról egy kispárt színeiben. Most egyszerre kettő bevándorló hátterű politikus is sikerrel vette az akadályokat. Jellemző, hogy mindketten baloldali pártok fővárosi jelöltjei. Az afgán származású Nasima Razmyar az SDP, míg a török származású Ozan Yanar a Zöldek képviselője.Ráadásul Nasima nőként az egyenjogúság legkiválóbb példája, aki egy férfi felsőbbrendűséget valló kultúrából egy másikba csöppenve jutott be a parlamentbe.

Miért sír a telefon?

Juha Sipilä már ma informális kapcsolatba lép a másik három nagy párt vezetőjével. Vélhetően mindhárman készen állnak a kormányzásra bizonyos feltételekkel. Ezek nyilván elsősorban a miniszteri székeket érintik. Azonban egykori cégvezetőként a Centrum elnöke nem nagyon hagy mozgásszabadságot minisztereinek. Összevonnak tárcákat, várhatóan megnyírbálják a munkanélküli ellátásokat, a nagyvállalatok számára nyújtott támogatási formákat és a külföldi segélyeket. Finnország nagyon gyorsan Görögország helyzetébe találhatja magát, ha a jobbra arc után nem lépnek gyorsan és egyszerre.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr307383170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veikko 2015.04.20. 14:15:35

Juu, minäkin ihmettelen, miksi Keskustaa luonnehditaan Unkarin lehdistöstä liberaaliksi. Mistähän tämä tieto haetaan? Ehkä johtuu siitä Keskusta on EU:ssa tietääkseni liberaalien leirissä. Tämä lienee niitä politiikan paradokseja, kai. :)

Minua harmittaa perussuomalaisten nousua toiseksi. Voisipa alatyyllisesti kysyä kuten Paavo Väyrynen joidenkin penkin alleen menneiden presidentinvaalien jälkeen: "voiko vitutukseen kuolla?" (anteeksi karkea kielenkäyttö). Hallitusneuvotteluista tulee mielenkiintoiset.

ketturepolainen007 2015.04.20. 19:21:20

@Veikko: Tänään saadun vastauksen mukaan unkarin journalismissa luokitellaan puolueet talouspolitiikkansa mukaan. Mutta eiköhän Perussuomalaiset olisi ainakin vähän vasemmistolainen puolue.

Perussuomalaisten nousu on koko vasemmiston täysfloppi. PS sai nimenomaan äänestäjiä niistä puolueista, koska ne hallituksessa eivät omien arvojen mukaista politiikkaa harjoittaneet (tai täysin painottomana puolueena mutta olivat mukana oikeistolaishallituksessa). Vasemmisto tarvitsee uusiutumista. Ja sen ei saisi olla Antti Rinteen kääntyminen työperäistä maahanmuuttoa vastaan – kuten vaalitentissä ja tämän päivän haastattelussa hän muotoili näin.

Veikko 2015.04.21. 05:19:55

Mitä enemmän olen miettinyt perussuomalaisten osallistumista hallitukseen, sitä huonommalta idealta se tuntuu. Mutta PS lienee kaikesta huolimatta hallituksessa.

SDP on hukassa ja hiipumassa. En tiedä, Antti Rinne kannattaisi vaihtaa nuoreen naiseen, esim Sanna Mariniin. Tosin hän saattaa olla vielä liian kokematon puheenjohtajaksi. Perinteistä työväestöä, tai teollisuustyöväestöä lienee aika vähän.
süti beállítások módosítása