Ami az államé… mennyit adózzon a finn?
2015. április 02. írta: ketturepolainen007

Ami az államé… mennyit adózzon a finn?

Finnországban, ahol a 2 300 eurós fizetést már az alacsony kategóriába sorolják, az állam nagy lelkesedéssel préseli ki progresszív kulcsok alapján akár a bruttó jövedelem felét is a választópolgárból. Mivel a finn is elgondolkozik, hogy vajon kinek keres – és egyre több int búcsút a adóhatóságnak – a pártok kiemelt fontossággal kezelik az adóterhek változását a programjukban.

A gazdasági válság hatása miatt az adóbevétel is csökken. A strukturális reformok és a költségcsökkentés mellett (vagy helyett) azonban vannak, akik tovább szeretnék szorítani a prést. Hogy ez hogyan hat az új munkahelyek teremtésére, még kérdés.

verotus.gif

Adómenekültek

A korábbi évek finn adómenekültjeihez tartoznak a nyugdíjasok, akik a magas, a nyugdíjakat is érintő adóterhek és a hideg elől Spanyolországba menekültek. Egy egyezményben 5 százalékos adót állapítottak meg az emigrált nyugdíjasoknak. Jelenleg az örökösödési adó elől menekülnek a finn vagyonosok – a legfrissebb eset a Fazer csokigyár alapítójának leszármazottja, aki nem szeretne eurómilliókat fizetni a finn államnak azért, hogy a csokigyárat gyermekei örököljék. A következő összevetés a finn állami média összefoglalója alapján készült.

A szegényeknek vagy a gazdagoknak?

A polgári Kokoomus és az Igazi Finnek egyetértenek abban ,hogy a költségvetési hiányt nem lehet adóemeléssel kipótolni. A Kokoomus kettő milliárdos adócsökkentést tervez, egybekötve a bérek befagyasztásával. Az SDP és a Centrum csökkentené a bérek adószintjét, de csak az alacsony jövedelműek esetében. A Svéd Nyelvűek Pártja, az RKP a magas jövedelműeket is segítené adócsökkentéssel.

Az Igazi Finnek, a Baloldali Szövetség és a zöldek a legalacsonyabb jövedelmeket teljesen adómentesen hagynák, a nyugdíjakkal és a szociális juttatásokkal egyetemben (a munkanélküli segély, a GYES-nek és a GYED-nek megfelelő juttatás és a családi pótlék is adóköteles Finnországban). A Svéd Nyelvűek Pártja az évi 180 ezer eurós jövedelműek esetében is meghagyná a jövedelem felét az állampolgárnak. Azonban ez csupán 7 ezer embert érint itt.

Fizess, ha van bármid is

A legnagyobb különbségek tőkejövedelem-adó emelésében rejlenek. A 30 eurós összegtől felfelé 35 százalékra kívánják emelni a jelenlegi 33 százalékos adót. 30 000 euró alatt 30 százalékot kell befizetni a finn adóhatóságnak. A zöldek a kisvállalkozókat segítenék 2000 eurós adómentességgel a vagyont sújtó terheket illetően. A Baloldali szövetség ugyanazt az adórendszert húzná rá mindenféle jövedelemre. Természetesen a baloldali pártok egyaránt eltörölnék az osztalékokat érintő adókedvezményeket.

A legfrissebb botrányokban főszerepet játszó örökösödési adó sem maradna változatlanul. A Centrum párt csökkentené mind ennek, mind az ajándékozási adónak is a  mértékét. Az SDP emelné az egy millió eurót meghaladó öröklés adóját. Az RKP az örökösödési adót kiváltaná a megválási adónemmel, ez akkor sújtaná az örököst, amikor megválik az örökségtől.

 

A kifli csücske

Természetesen az áruforgalmi adó sem maradna érintetlenül. A Kokoomus a bérek adóterheinek könnyítését éppen a fogyasztási adókból kívánná kompenzálni. A kormányzásra esélyes Centrum párt szerint a finn ÁFA már annyira magas, hogy annak megbolygatására valóban nyomós okra volna szükség. Az Igazi Finnek és az SDP nem emelnék ezt az adónemet, legalábbis az élelmiszerekét és a gyógyszerekét, hiszen az épp az alacsony jövedelműeket sújtaná leginkább. A Baloldali szövetség csak kivételes – például környezetvédelmi – okokból emelné az ÁFA-t, de azt is visszajuttatná az alacsony jövedelműeknek. A zöldek is inkább a fogyasztást adóztatnák meg jobban a jövedelmek helyett, de az emeléseket kompenzálnák a kiskeresetűeknek.

A pártok emelnék a dohánytermékek adóját, azonban csökkentenék az alkohol adóterheit, amennyiben étteremben fogyaszt a választópolgár. Az ingatlanadót is emelné a várhatóan kormányra kerülő Centrum párt, amelyből a járások anyagi gondjait kívánják megoldani.

Az autó, mint luxustárgy

Az autók adózása sem maradna érintetlenül. A Skandináv országokhoz hasonlóan a finnországi autósokat is magas adóterhek sújtják mind vételkor, mind a használatért. Az Igazi Finnek eltörölnék az autóadót, akárcsak a kereszténydemokraták, hogy ezzel is elősegítség a finn autóállomány megújulását. 2014-es adatok alapjan a finn autóállomány átlagéletkora 13,1 év volt, kicsivel elmaradva a magyarországi állapotoktól (13 év). A zöldek eltörölnék a dízel alacsonyabb adósávját, amely – hozzavéve a külön dízeladót – minden bizonnyal hamar leszoktatná az embereket a dízelautókról. A Kokoomus is az autópiac felpörgetésére koncentrálna adókedvezményekkel, amit a használat adóztatásával kívánnak egyenesbe hozni.

A finn politikában hagyományosan nagy szerepet kap a környezetvédelem. Nincs ez másként az adózásban sem. A Baloldali szövetség külön tüzelőanyagadót vetne ki az atomerőművekre. A zöldek bevezetnék a szemétégetési adót valamint a bányászati adót. Az Igazi Finnek ezzel szemben több száz millió eurónyival könnyítenének az energia adóterhein, hogy jobb helyzetbe hozzák az exportvállalatokat.

Természetesen a szürke gazdaság kifehérítése és az un. “nemzetközi adótervezés”, tehát a vagyon kimenekítésének megakadályozása is több pártnál napirenden van.

A bejegyzés trackback címe:

https://politiikka.blog.hu/api/trackback/id/tr257327834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása